Josef Trabert: Die zweite Heimat

A könyv borítója

A második világháborút követően a legtöbb magyarországi német családra különösen nehéz sors várt. Sokakat érintett a menekülés, az elűzetés, a hadifogság, a jogfosztottság, a vagyonelkobzás, a honvágy és a magyarországi vagy a külföldön való újrakezdés nehézségei. Számos családnak az új hazát jelentő Németországban, gyakran több családtagtól elszakítva kellett új életet kezdeni. A Véméndről származó Trabert családot is hasonló sorscsapások érték, melyről Josef Trabert számol be ebben a könyvben.

 

 

 

 

 

A történet 1933-ban, Josef megszületésével kezdődik, ugyanakkor ameddig csak az emlékei érnek, a nagyszülőkről és az első világháborúról is mesél nekünk a szerző. A három részre osztott könyv első szakaszában gyermekkoráról, a véméndi mindennapokról és arról ír, hogy mi történt az egyes családtagokkal a család 1947-es szovjet zónába (a későbbi NDK) való kitelepítéséig. A második harmad nem véletlenül viseli a Heimatlos (Hontalan) címet, mely az édesapa megérkezéséről, a család NDK-ból Nyugat-Németországba történt szökéséről és Josef Trabert ifjú éveiről szól. Az utolsó rész a tulajdonképpeni újrakezdésről és a már második hazaként definiált NSZK-ban való családalapításáról szól. Az első magyarországi látogatás és a magyarországi, illetve véméndi kapcsolatok újjáéledésének története is itt kap helyet. Az utolsó oldalakon az író lánya és unokája a Magyarországról alkotott véleményük mellett a magyarországi német gyökereikhez való viszonyulásukat is taglalják.

A könyv szinte minden oldalát különböző dokumentumok és családi fotók színesítik, melyek olyan karaktert kölcsönöznek a kiadványnak, mintha egy családi albumban lapozgatnánk. Olvasás közben azonban az olvasónak gyakran olyan érzése is támadhat, mintha saját családjáról lenne szó, hiszen sok magyarországi német családot hasonló események érintettek.
 A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik a magyarországi németek történetének ezen korszakával az átlagemberek szemszögéből szeretnének megismerkedni.

Josef Trabert: Die zweite Heimat
(A második haza)
Eine Familienchronik aus Südungarn
(Egy dél-magyarországi család krónikája)
Ulm : danube books Verlag e.K., 2016.
92 o.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu