Gajdos-Frank Katalin: Megfigyelve. Az Állambiztonsági Szolgálatok jelentései a magyarországi németekről 1945 és 1956 között

A könyv borítója

A könyv borítója igen sokatmondóan egy írógépet ábrázol, befűzött géppapírral. Már ez a két dolog is jól sejteti az olvasóval, hogy miről szólhat Dr. Gajdos-Frank Katalin könyve: megfigyelésekről és jelentésekről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerző az állambiztonsági szolgálatok magyarországi németekre vonatkozó megfigyeléseinek témájával igen mélyrehatóan foglalkozott. Ez a könyv a témával kapcsolatos disszertációjának összefoglalása. Hogy kutatási eredményeit még jobban szemléltesse, képi és írásos források segítik az olvasót a témával kapcsolatos még elmélyültebb átélésben. A megfigyelések okait különböző kategóriák felállításával taglalja, ami annak megértését segíti elő, hogy miért épp magyarországi németek kerültek a megfigyelések célkeresztjébe.

Bár a könyv egy disszertáción alapszik, olyan laikusoknak is igen hasznos olvasmány lehet akiket érdekel a magyar történelem ebből a szempontból kevésbé vizsgált korszaka.

Gajdos-Frank Katalin: Megfigyelve. Az Állambiztonsági Szolgálatok jelentései a magyarszági németekről 1945 és 1956 között.
Budaörs : Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény Heimatmuseum, 2016.
255 o.
Nyelv: magyar, német összefolgalóval

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu