Az 1949. évi népszámlálás anyanyelvi és nemzetiségi adatai településenként

A könyv borítója

Van, akinek unalmasak a statisztikák, de néha sokat mondanak. Kétségkívül így van ez a kríziskorszakok népszámlálási eredményeinek esetében. Ebben a kötetben a második világháborút követő első magyarországi népszámlálás nemzetiségi adatait jelentették meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 40-es évek a magyarországi nemzetiségek számára drámai változásokat hoztak. A vidéki zsidóság háromnegyedét, a fővárosi felét meggyilkolták, tömegesen telepítettek ki németeket, a szlovák-magyar lakosságcsere hasonlóan jelentős volt. Különösen tanulságos az 1941-es (a KSH által szintén megjelentetett) és az 1949-es adatok összevetése.

Köztudott, hogy a kitelepítéskor azokat tartották németként számon, akik 1941-ben ezt adták meg. Nem szabad tehát csodálkoznunk, hogy 1949-ben lényegesen kevesebben vállalták fel németségüket: például Vaskúton, amely korábban német falunak számított, az 5 086 lakóból mindössze 721 vallotta magát németnek, és ez nem egyedi eset.

A publikációt elsősorban történészeknek ajánljuk: számukra ez igazán hiánypótló mű. A kötet megrendelhető a kiadótól, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárától (E-mail: adrienn.safar@ksh.hu, Tel.: +36 1 345 6344), ára 4 500 Ft.

Az 1949. évi népszámlálás anyanyelvi és nemzetiségi adatai településenként = Mother tongue and ethnicity data by settlements of the 1949 population census in Hungary
Budapest : KSH Könyvtár, 2014.
Számok és történelem, 4.
232 o.
Nyelv: magyar-angol