Konrad Sutarski (szerk.) Együtt jobb! Nemzetiségi irodalmak Magyarországon

A könyv borítója

Köztudott, hogy Magyarországon 13 nemzeti illetve etnikai kisebbség él, talán fel is tudjuk őket sorolni. Tény azonban, hogy alig ismerjük más kisebbségek kultúráját. Az ehhez hasonló kiadványok hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzetiségek közelebb kerüljenek egymáshoz és a többségi társadalomhoz.

 

 

 

 

 

 

 

A kötetben magyarországi kisebbségi művészek szövegei és képei ill. szobrai kaptak helyet. Az irodalom és a képzőművészet képes arra, hogy megragadja egy népcsoport lényegi részét: ilyen értelemben ez a kiadvány nagy mértékben hozzájárul a kölcsönös megértéshez. A magyarra fordított műveken kívül a könyv esszéket közöl az egyes kisebbségi irodalmak aktuális helyzetéről, illetve tartalmazza a szerzők életrajzát is.

Minden nemzetiségnek nagyjából 50 oldal jut a kötetben. Ez nem sok, mégis elég, hogy felkeltse az érdeklődést, hogy további olvasmányélmények után nézzünk. Igaz ez a képanyagra is: többet szeretnénk látni belőle. Épp ez a készítők célja: felkelteni az étvágyat a nemzetiségi kultúra iránt, ezzel is erősítve az összetartást.

Mindazoknak ajánljuk a kiadványt, akik nyitottak a nemzetiségi kultúra iránt.

Konrad Sutarski (szerk.) Együtt jobb! Nemzetiségi irodalmak Magyarországon
Pomáz : Kráter, 2014.
344 o. : ill.
Nyelv: magyar