Hans-Ulrich Engel (szerk.): Deutsche unterwegs

A könyv borítója

A középkortól megfigyelhető az a német törekvés, hogy a népességfölösleg csökkentésére Európa keleti és déli területein kolóniákat hoztak létre. Részben ezért éltek németek a kontinens számos részén. A tanulmánykötet a keleti terjeszkedés és a keletről való 20. századi kitelepülés témájával foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyvben a szerkesztõ elõszava és nyolc tanulmány olvasható, melyek a virágzó középkortól a modern korig vizsgálják a problémakört. Kettőt közülük maga a szerkesztő, Hans-Ulrich Engel írt; Engel a kitelepítés elismert szakértője. A többi szerző közül többen az egykori keleti német területekről származnak.

A könyv behatóan foglalkozik a keleti terjeszkedés politikai, társadalmi és gazdasági hatásaival. A tanulmányok nem szorítkoznak az események bemutatására, értelmezik is azokat. A kitelepítés témájánál a kötet több korábban kevésbé ismert dokumentumot is közöl.

A könyv röviden és lényegre törően foglalja össze a német kelet történetét, melegen ajánljuk minden érdeklődőnek.

Hans-Ulrich Engel (szerk.): Deutsche unterwegs. Von der mittelalterlichen Ostsiedlung bis zur Vertreibung im 20. Jahrhundert (Németek úton. A középkori keleti telepítésektől a 20. századi elűzetésig)
München ; Wien : Günter Olzog Verlag, 1983.
(Geschichte und Staat ; 268.)
203 o. : ill.
Nyelv: német