Wolfgang Knabe: Aufbruch in die Ferne

A könyv borítója

A 18. században Németországból Kelet-Közép-Európába induló kivándorlásról viszonylag sokat tudunk. De a vándorlási hullám nem állt meg régiónk kolonizációjával. Wolfgang Knabe könyve a tengerentúli népmozgásokat vizsgálja az első világháborúig Bajor-Svábföld példáján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szerző 1950-ben született, 1986-tól a Bajor Tudományos Akadémia munkatársa. E könyv habilitációs dolgozatából született meg, hosszú évek kutatómunkájának eredménye. A dolgozat bírálója alapműnek ítélte és fenntartások nélkül ajánlotta a művet. A kötet hét fejezetre oszlik. Az elején a kivándorlások általános jellemzőit mutatja be, hogy hogyan zajlanak ezek a folyamatok. A későbbiekben ismerteti a tárgyalt terület helyzetét ill. hogy milyen módszereket alkalmazott az író a kutatásnál. A publikáció nagy része részletesen leírja, hogyan, mikor és hová vándoroltak ki Bajor-Svábföldről, milyen okai voltak ennek és hogyan fogadták őket az új világban.

A könyv valóban a migrációtörténelem alapműve, mindenkinek ajánljuk, akiket ez a téma érdekel.

Wolfgang Knabe: Aufbruch in die Ferne. Deutsche Auswanderungen zwischen 1803 und 1914 am Beispiel Bayerisch-Schwaben (Indulás a messzeségbe. Német kivándorlás 1803 és 1914 között Bajor-Svábföld példáján)

462 o. : ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu