A. M. Textor: Sag es treffender

A könyv borítója

Ha az ember idegen nyelven fogalmaz szövegeket, sokszor szembesül azzal a problémával, hogy ugyanazokat a szavakat többször használja. Ezt ki lehet küszöbölni egy szinonimaszótár segítségével, mint például A. M. Textoréval.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az A. M. Textor természetesen álnév, a könyv szerzőjét valójában Annemarie Webernek hívták. Szinonimaszótára első ízben 1955-ben jelent meg, majd gyorsan népszerűvé és elismertté vált. Természetesen az efféle munkák gyorsan elavulnak, ezért többször kibővítették. Az itt ajánlott kiadás 2000-ben jelent meg, azaz viszonylag friss. A szótárban nincsen fölösleges szöveg: csak a szavak és szinonimáik. Azokból azonban annál több, például az “öffnen” szónál 68 rokon értelmű szót és kifejezést találunk az “aufmachen”-től az “offen stehen”-ig. A kötetnek 1981 szócikke van, 57 000 utalás található benne. Nagy segítség tehát a szövegalkotásnál, noha a modern szókincsét még tovább lehetne bővíteni.

A szótárat azoknak ajánljuk, akik gyakran írnak német nyelvű szövegeket.

A. M. Textor: Sag es treffender. Ein Handbuch mit über 57 000 Verweisen auf sinnverwandte Wörter und Ausdrücke für den täglichen Gebrauch (Fogalmazd meg találóbban. Kézikönyv 57 000 rokon értelmű szóval és kifejezéssel mindennapi használatra)
Reinbek : Rowohlt, 2000.
543 o.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu