Siegfried Brachfeld: Mitten am Rande – ein bißchen Ungarn

A könyv borítója

Bár Brachfeld Siegfried Berlinben született, élete jelentős részében Budapesten élt, a magyar kabarélátogatók és újságolvasók legnagyobb örömére. Brachfeld ugyanis konferanszié és tárcaíró volt, szövegei évtizedekig elválaszthatatlan részei voltak a magyar humornak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az anyai ágon német származású szerző Berlinben járt egyetemre és szerezte meg a doktori címet. Sajátos volt színpadi fellépése erős német akcentusával. Kihangsúlyozta kettős kötődését, hallgatósága figyelmét többek közt a magyar nyelv furcsaságaira hívta fel.

Ez a könyv Brachfeldnek a Budapester Rundschauban megjelent tárcáinak gyűjteménye, melyben szintén nyelvi és társadalmi jelenségeket vizsgál meg közelről, például hogy hogyan keletkezhetett a “kutya” főnévből a “kutyagol” ige, vagy miképp lehet a “link” szónak pejoratív jelentése. A művet Mészáros András karikatúrái illusztrálják.

A Mitten am Rande vidám olvasmány, amely jól példázza, hogy a jó humor sosem avul el. Fiataloknak és idõseknek egyaránt ajánljuk, különösen, ha érdeklődnek a furcsa nyelvi jelenségek iránt.

Siegfried Brachfeld: Mitten am Rande – ein bißchen Ungarn (Mellékesen középütt – egy kis Magyarország)
Budapest : Corvina, 1979.
176 o. : ill.
Nyelv: német