Gabriel García Marquez: Von der Liebe und anderen Dämonen

A könyv borítója

Gabriel García Marquez könyve a kolumbiai Cartagena városában játszódik a 18. század alkonyán. A város egykor gazdag volt és hírhedt rabszolgakereskedelméről. Mostanra viszont átjárta a változás szele. A felvilágosodás eszméi szemben állnak az egyházzal és az inkvizícióval, változtatnak a városlakók szokásos életén.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebben a korban élt Cartagenában egy lány. Sierva María de Todos los Angelesszel szülei alig törődtek, a ház rabszolgái között nőtt fel. Mindannyiuk nyelvét beszéli, megtanulja pogány hitüket, végül jobban a sajátjának érzi azt, mint ősei katolicizmusát. Családja számára mindez különös és taszító, de ahelyett, hogy magukhoz vennék a gyereket, gondolataikból is kiűzik.

Amikor Sierva Maríét egy nap megharapja egy veszett kutya, édesapján eluralkodik a félelem. Elmegy vele az orvoshoz, majd nem bízva annak negatív diagnózisában, a püspökhöz fordul tanácsért. A püspök, aki jól tudja, hogy Sierva María a pogánysághoz vonzódik, arra akarja rávenni az apát, hogy a lányt zárják kolostorba és hajtsanak végre rajta ördögűzést, hogy kiűzzék belőle a démonokat. Az apa megteszi, amit várnak tőle.

Csak a püspök jobbkeze, a Sierva María felügyeletével megbízott Cayetano atya kételkedik a nő megszállottságában. Beleszeret a lányba, és konfliktusba kerül saját hitével. Egyedül az remény tartja vissza a szökéstől, hogy majdan tisztességesen összeházasodhat szerelmével. De az örökölt normák szótlan elfogadása végül mindkettőjük számára végzetes lesz.

Gabriel García Marquez 1928-ban, Kolumbiában született, munkásságáért 1982-ben irodalmi Nobel-díjban részesült.

Gabriel García Marquez: Von der Liebe und anderen Dämonen (A szerelemről és más démonokról)
Köln : Kiepenheuer & Witsch, 1994.
224 o.
Nyelv: német