WirrWarrázslat

A könyv borítója

A német nyelvű színjátszásnak évszázados hagyománya van Magyarországon. Legismertebb mai képviselői a szekszárdi Magyarországi Német Színház és a Budapesti Német Színház. Ezen nagy társulatok mellett azonban számos iskolai és egyetemi amatőrcsoport működik, melyek sokszor színvonalas előadásokat mutatnak be. A kötet ezeket a színjátszóköröket mutatja be.

 

 

 

 

 

 

 

A WirrWarrázslat a The-Äther / Szín-gáz című kiadvány folytatása, amelyben 20, fiatalok számára, fiatalok által írt darabot jelentettek meg. Az új kötet 12 színtársulatról szolgát információkkal legfontosabb adataikról és eddig bemutatott produkcióik tartalmáról. A csoportok többsége budapesti ill. pécsi, de minden jelentősebb német nyelvű iskolának van társulata.

A kötet második fele fiatal színészekkel készült interjúkat tartalmaz arról, mennyire fontos életükben a színjátszás, milyen művészi terveik vannak. Sok fotó található a kiadványban, előadásokról és a kulisszák mögül. A könyvhöz egy DVD tartozik, amelyen néhány előadás egy-egy részlete tekinthető meg.

A kötet azt bizonyítja, hogy a magyarországi német nyelvű színjátszásban nincs gond az utánpótlással, és iskoláinkban színvonalas színházpedagógiai munka folyik.

Faragó Tímea (szerk.): WirrWarrázslat : Deutschsprachiges Laientheater in Ungarn (Német nyelvű amatőr színjátszás Magyarországon)
Budapest : Fővárosi Német Önkormányzat, 2010.
91 o. : ill.
DVD-melléklettel