Jaszmann Gabriella (szerk.): Mesélő házak

A könyv borítója

A tájházak azon kevés helyek közé tartoznak, ahol a magyarországi németek történelmét és hagyományait testközelből lehet megtapasztalni. A Mesélő házak című múzeumkalauz harmadik kiadása 100 magyarországi német tájházat és tájszobát mutat be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A budaörsi Helytörténeti Gyűjtemény gondozásában megjelent kétnyelvű kötet részletes információkat közöl az egyes kiállítóhelyekről, valamennyi cikkhez két színes fotó tartozik az adott gyűjteményről. Megadják az intézmények elérhetőségeit, a kötet végén található térképen utánanézhetnek az olvasók, hogyan lehet megközelíteni a szóban forgó helyeket.

A cikkek tényszerű leírást adnak a múzeumok történetéről ill. gyűjteményéről, kritikai megjegyzések nélkül. Az írások segítségével az olvasók sokkal könnyebben dönthetnek arról, mely gyűjteményeket kívánják meglátogatni, de épp ilyen fontos, hogy a kötet lehetőséget biztosít a kisebb múzeumoknak, hogy nagyobb közönség előtt is bemutatkozzanak.

A könyv hiánypótló kiadvány, megjelentetésével kiadói sokat tettek a magyarországi német kulturális örökség megőrzéséért.

Jaszmann Gabriella (szerk.): Mesélő házak. Magyarországi német tájházak és tájszobák = Häuser, die uns erzählen. Ungarndeutsche Heimatmuseen und Heimatstuben
Budaörs : Helytörténeti Gyűjtemény, 2010.
Harmadik, bővített kiadás
212 o. : ill.
Nyelv: német-magyar