Hambuch Vendel (szerk.): Deutsche in Budapest

A könyv borítója

Ugyan a magyarországi németek vonatkozásában többnyire a falusi kultúrát említik, Budapest német lakosainak tevékenysége mindig is jelentős volt és nagy hatással volt Magyarország fejlődésére. A Deutscher Kulturverein 1999-ben megjelentetett tanulmánykötet a fővárosi németek történetét és munkáját mutatja be.

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyvön több mint ötven szerző dolgozott, ezt tükrözi a kiadvány tematikai sokszínűsége is. A kötet a történeti tárgyú írásokon kívül többek közt a németek gazdasági, vallási és irodalmi életét is részletesen bemutatja. Külön fejezetek foglalkoznak társadalmi életükkel, jelenlétükkel a különböző budapesti városrészekben és legismertebb képviselőikkel.

A vaskos kötetben életrajzi lexikon és válogatott bibliográfia is helyet kapott. Meg kell említeni a terjedelmes fotómellékletet is, amely kiválóan dokumentálja a budapesti németség történetét. A könyvhöz tartozik két 19. századi Budapest-térkép reprodukciója is.

Aki a budapesti németség történetével tudományos igénnyel kíván foglalkozni, nem kerülheti meg ezt a kötetet, de azoknak is jó olvasmány, akik egyszerűen érdeklődnek a téma iránt.

Wendelin Hambuch (Hg.): Deutsche in Budapest (Németek Budapesten)
Budapest : Deutscher Kulturverein, 1999.
731 o. : ill.
Sprache: Deutsch