Csávás István – Köhler Julia (szerk.): Album azokról, akik 1945-1949-ig jóvátételi munkán szenvedtek Mezőberényből I.-II.

A könyv borítója

1947 nyarán érkeztek haza az utolsó Mezőberényből szovjet kényszermunkára elhurcoltak. Ennek 50 éves évfordulójára jelent meg a Csávás István és Köhler Julia által összeállított Album, amely csaknem valamennyi malenkij robotra elhurcolt mezőberényi lakost bemutatja.

 

 

 

 

 

 

 

 

A korabeli események bemutatását követően a kötet a nevek ábécésorrendjében közli a fényképes életrajzokat. A szövegekből nem csak azt tudhatjuk meg, mivel foglalkoztak ezek az emberek a kényszermunka előtt és után, az elhurcolás alatti és táborbeli élményeikről is olvashatunk. Sok esetben arról számol be a könyv, hogy az egykori kényszermunkások később olyan súlyos betegségekben szenvedtek, melyeket a munkatáborbeli életkörülményekre lehet visszavezetni.

A két kötetben 570 életrajz kap helyett, melyek 570 emberi tragédiáról tudósítanak. A második kötet utolsó részében a táborban készült versek és fotók találhatók.

A kiadvány mögött hatalmas munka van és biztosan elérte azt a célját, hogy valamelyes elégtételt nyújtson a még életben lévő egykori kényszermunkásoknak. A könyv elsősorban a mezőberényieknek érdekes, hiszen ők ismerőseik vagy akár családtagjaik történetét ismerhetik meg segítségével, de mindazoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnak tipikus 20. századi magyarországi német sorsokról.

Csávás István – Köhler Julia (szerk.): Album azokról, akik 1945-1949-ig jóvátételi munkán szenvedtek Mezőberényből I-II.
Mezőberény : Köhler Julia, 2007.
220+347 o. : ill.
Nyelv: magyar