Dr. Pátrovics Péter: Német kulturális és országismereti kislexikon

A könyv borítója

Az idegennyelv-oktatás középpontjában többnyire a nyelvtan és a szókincs áll. De tökéletesen csak akkor sajátítható el egy nyelv, ha az ember a mögötte álló népet is megismeri. A német kultúra megismeréséhez Dr. Pátrovics Péter könyve jó kiindulópont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lexikon kifejezések százait magyarázza meg a történelem, a földrajz, az irodalom, a népszokások vagy éppen a gasztronómia témakörében. A magyarázatok rövidek és tömörek, de tartalmazzák a lényeges információkat. A kifejezések kiválasztásakor a szerző a teljes német nyelvterületet figyelembe vette, így saját szócikket kapott a bécsi Hundertwasser-ház és Elzász-Lotaringia is.

A könyv nem alkalmas arra, hogy részletes információkat szolgáltasson egy témáról. Természetesen ennek a szerző is tudatában van, ezért ajánl a kötet végén számos kiadványt, melyekben bővebben lehet olvasni a tárgyalt témákról.

Ugyan napjainkban az online források, mint a Wikipedia kemény konkurenciát jelentenek a nyomtatott lexikonoknak, vannak még olyan helyzetek, amikor a legcélszerűbb a papírból készült kézikönyvet használni. Dr. Pátrovics lexikonját elsősorban azoknak a németül tanulóknak ajánljuk, akik a német nyelvű országokról szeretnének tájékozódni.
Dr. Pátrovics Péter: Német kulturális és országismereti kislexikon
Debrecen : Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft., 2005.
240 o.
Nyelv: magyar