Dr. Horváth György: Der Braunhaxler

A könyv borítója

Braunhaxlernek Óbuda német lakóit nevezik. Erről a közösségről Dr. Horváth György számos cikket írt a Neue Zeitungba Florian Werkli álnéven. Ez a kötet az 1978 és 1984 között megjelent írásainak gyűjteménye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyv szokatlan honismereti kiadvány. Komoly tudományos tanulmányok helyett a kötetben izgalmas, könnyen olvasható szövegeket találunk, melyeket maga a szerző illusztrált. Különösen érdekesek a humoros írások és a karikatúrák, melyek a könyv jelentős részét alkotják. A szövegek az óbudai németek egész életét lefedik: esküvőtől szüretig, babonáktól a különféle népszokásokig számtalan eseményt és hagyományt ír le a kötet, ezek mellett versek és mondák is helyet kaptak.

A könyv utolsó részében kizárólag képek találhatók, melyek közelebb hozzák az olvasóhoz a braunhaxlerek életét. Az utószóban Dr. Fehérvári-Fritz József felvázolja az óbudai németség történetét.

A kötetet nem csak az óbudai lakosoknak érdemes elolvasni, hanem mindazoknak, akik szívesen megismerkednének az egyik legrégebbi magyarországi német közösséggel.

György Horváth: Der Braunhaxler. Ein Heimatkunde-Buch für Altofen (Óbuda) (A braunhaxler. Óbudai honismereti könyv)
Budapest : Kulturkontakt KG, 2009.
199 o. ; ill.
Nyelv: német