Annemieke Hendriks: Unheile Heimat

A könyv borítója

Annemieke Hendriks holland újságírónőben felvetődött a kérdés, vajon miért van még mindig határozott eltérés az elvileg egységes Európa keleti és nyugati fele között. Hogy utánajárjon a kérdésnek, hat közép-európai családdal készített interjút. Ez a könyv ezen beszélgetések alapján készült.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiválasztott családok mindegyikére jellemző a többnemzetiségű háttér: a lettországi családban a feleség orosz,a pécsi családban németországi születésű magyarországi német. A megkérdezettek hasonló problémákról számoltak be: nem fogadják el őket “rendes” állampolgárnak, származásuk, anyanyelvük, vallásuk vagy nemi orientációjuk miatt.

Hendriks az interjúkat történetekké formálta, ezek sok részletet elárulnak a családok életéből. Megtudhatjuk belőlük, hogy Közép-Európa lakóinak meglehetősen hasonló kihívásokkal kell szembenézniük. Ezért is van rá esély, hogy az európai egység még szorosabbá válik. Ahogy a szerzőnő a hátlapon megfogalmazta: “Bárhol voltam, mind a hat államban, a magam Európájában éreztem magam, nem idegenek közt.”

A könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akik nagyrégiónk lakóinak mindennapi életéről olvasnának.

Annemieke Hendriks: Unheile Heimat. Eine Reise zu Familien in der Mitte Europas (Keserű haza. Utazás közép-európai családokhoz)
Hamburg : Edition Körber-Stiftung, 2009.
331 o. ; ill.
Sprache: Deutsch