Márta Fata (Hg.): Neusiedler im Land

Az újdonságok sorát folytatva eheti könyvajánlónk tárgya egy Németországban megjelent tanulmánykötet, melyben több néprajzkutató is publikált, többek között a két idei Heinek Ottó-díjas magyarországi német kutató.

A könyv szerkesztője, dr. Fata Márta, a tübingeni Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde (IdGL) professzora, aki egyike a Duna-menti sváb és ezzel a magyarországi német történetkutatás legelismertebb történészeinek. Legfőbb kutatási területe a történelmi népességvándorlás, azon belül is az újkori Közép- és Kelet-Közép-Európában végbement népességvándorlás, a kisebbségtörténelem, Magyarország vallási és társadalomtörténete, valamint a magyarországi németek történelme és emlékezetkultúrája. 

A kötetben megjelent tanulmányok az 1723-as magyar országgyűlés által meghozott betelepítési cikkely előkészítéséről, tartalmáról és jelentőségéről, valamint az országban 1723 előtt és után uralkodó viszonyokról szólnak. Nyolc kutató munkájának eredményét olvashatjuk benne, köztük dr. Ament-Kovács Bence és dr. Schweininger Péter írásait is, akik 2024-ben Heinek Ottó-díjban részesültek. A kiadvány nemzetközisége a budapesti és a pécsi kutatók mellett a tübingeni, frankfurti és cambridge-i szerzők személyében teljesedik ki. A XVIII. századi Német-római Birodalomban jelentős probléma volt a kivándorlás, Magyarországon ezzel szemben a bevándorlásból eredő népességszaporodás volt a célja a koronának és a földbirtokosoknak. A rendek álltak elő e törvényjavaslattal, mely az őshazából induló elvándorlást hivatott szabályozni, ami a XIX. századig a jogi keretét adta az elvándorlási mozgalomnak. Mindkét oldalról megvizsgálhatjuk a kiváltó okait és a migráció lakosságra gyakorolt hatását, a mellette és ellene szóló érveket, valamint különböző nézőpontokon keresztül ismerhetjük meg a betelepítés folyamatát, a telepesek stratégiáját és a közigazgatási szervek hozzáállását. 

Ajánljuk ezt a kiadványt minden történelemkedvelőnek, különösen azoknak, akik a XVIII.-XIX. századi Kelet- és Kelet-Közép-Európában végbement népességvándorlási folyamatok iránt érdeklődnek. 

Márta Fata (szerk.): Neusiedler im Land. Der Einwanderungsartikel des ungarischen Landtags von 1723 im Kontext seiner Zeit (Telepesek az országban. Az 1723. évi magyar országgyűlés bevándorlási cikkelye korabeli kontextusban)
Berlin: Frank & Timme, 2024
217 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu