Frank János: A Sváb-Alpoktól a Frank-tanyáig

Egy családtörténeti kutatás eredményeit tárja fel könyvtárunk egyik legújabb szerzeménye, mely a budaörsi Hölle pezsgőgyár históriájába is betekintést nyújt.

A szerző, Frank János apai ágon kötődik rokoni szálakkal a Hölle pezsgőgyárhoz, ugyanis dédanyja, Hölle Ilona a pezsgőgyáras lánya volt. Ezzel a ténnyel együtt nőtt fel, sokat hallotta gyerekkorában a családban, és ennek természetessége miatt a téma nem ébresztett benne kíváncsiságot, érdeklődést. Alkalma sem volt azonban sok, hogy kérdezhessen, mert az 1950-es évek eleji út- és közlekedési viszonyokhoz mérten messze volt egymástól Budaörs és Rákoshegy, ezért nem fűzte szoros kapcsolat dédanyjához. Különös, hogy nem foglalkoztatta üknagyapja mesterségének mibenléte, hiszen a közvetlen környezetében minden nap találkozott egy-egy használati tárggyal, ami emlékeztethette rá. Ilyen volt például a vastag falú, három decis üdítős üveg, melynek oldalán kör alakú homokfúvott feliraton Hölle Márton Budaörs volt olvasható, vagy éppen a szikvizes farekesz a szódásüvegekkel. Évtizedek múltán, már felnőtt fejjel kezdte el érdekelni felmenőinek története. Családi iratok tanulmányozása során jött rá arra, hogy a Hölle-féle cég egy több lábon álló családi vállalkozás volt, melynek legfontosabb ágazata a pezsgőgyártás volt.

A Hölle-pezsgőgyár alapítója, Johann Martin Hoelle 1827-ben született Németországban, a Schwäbische Alb lábánál található Frommern településen. 1851-ben települt át hazánkba, a források szerint Terézvárosba. Egy évvel később indította el úttörő vállalkozását Első magyar pezsgőbor és szikvízgyár J. M. Hölle Budapesten néven. Ebben az időben az országban csak három pezsgőgyár működött, Pesten Hölle gyára volt az első. Nemsokára feleségül vette Udvardy Máriát, akivel együtt öt gyermeket neveltek fel. A vállalkozás, melyet több generáción keresztül mindig az elsőszülött fiú örökölt, nemcsak pezsgőkészítéssel, hanem borkereskedelemmel, illatszergyártással is foglalkozott, valamint szikvízüzemeket és bérházakat is működtettett. A munka nagy részét azonban a teréz- és józsefvárosi üzemek tették ki, majd az 1880-as években a pezsgőgyártást Budaörsre telepítették. Frank János a kutatómunka során fontosnak tartotta, hogy ne csak rokonai elbeszéléseire és emlékeire alapozza írását, hanem törekedett minél több objektív forrást feltárni. Ma már rengeteg adatbank és levéltár online is elérhető, de a XIX. századi sajtótermékekből is bőven tudott információt szerezni a vállalkozás sikereiről, elismeréseiről és sorsáról.

Ajánljuk ezt a kiadványt nemcsak a pezsgőt kedvelőknek, hanem mindazoknak is, akik érdeklődnek egy családi emlékezetet összefoglaló történet iránt, hogy bátorítást merítsenek ahhoz, hogy belekezdjenek saját rokonaik történetének megírásába.

Frank János: A Sváb-Alpoktól a Frank-tanyáig. A budaörsi Hölle-pezsgő
Budaörs: Magánkiadás, 2018
191 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu