Száág maal mit míár…

Nemrégiben egy mondókákat tartalmazó füzettel gazdagodott a Magyarországi Németek Könyvtára, melyet ezúton ajánlunk olvasóink figyelmébe.

A kiadványban szereplő mondókák Schőn Mária Bäumelein, Träumelein című könyvéből származnak, melyek mind hajósi sváb nyelvjárásban íródtak. Különlegessége a kötetnek, hogy a szövegeket fonetikusan, vagyis kiejtés szerint jegyezték le, így a nyelvjárását kevésbé vagy egyáltalán nem ismerők  is belekóstolhatnak eme egyedien csengő, érdekes nyelvezetbe. A szövegek megértését segítik a Hajósi Szent Imre Általános Iskola diákjainak szebbnél szebb rajzai. A füzet végén pedig magyarul is megtalálhatók az említett versecskék, ezzel is segítve a nyelvtanulást.

A füzet szerkesztői fontosnak tartják, hogy elődeink nyelve ne merüljön feledésbe és ennek megőrzésére ösztönöznek  mindenkit. Nemcsak a hajósi nyelvjárás, hanem minden hazánkban ismert magyarországi német dialektus egy kincs, melyet folyékonyan egyre kevesebben beszélnek. A gyermekek már kisgyermekkortól fogékonyak nyelvek elsajátítására, ezért is érdemes mondókákat, meséket az anyanyelvüktől eltérő nyelven felolvasni és megtanítani nekik. Országszerte természetesen több közösség szintén szívügyének tekinti ezt a kérdést és más nyelvjárásban is jelennek meg ehhez hasonló gyermekkiadványok.

Ajánljuk ezt a kiadványt olyan szülőknek és pedagógusoknak, akik a magyarországi német hagyományok mellett a népcsoport különleges nyelvét is továbbadnák a következő generációnak otthoni vagy iskolai környezetben.

Száág maal mit míár…
Szerk.: Fischer Erzsébet
Hajós: Stiftung für die Hajoscher Grundschulkinder, 2023
[36 oldal]
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu