Péhl Gabriella: A vérünkben van

Ezen a héten a Magyarországi Németek Könyvtára egyik legújabb szerzeményét mutatjuk be, egy idén megjelent helytörténeti könyvet sorsokról és receptekről.

A kötet szerzője, Péhl Gabriella 1958-ban született Budapesten. Gyermekévei alatt meghatározó szerepet töltött be Soroksár, hiszen ott járt általános iskolába, írásaiban és történeteiben gyakran merít ihletet ebből a városrészből. Sok éven át rádiós újságíróként tevékenykedett, ma  a dunaharaszti Hunyadi János Német Nemzetiségi Általános Iskolában magyartanár. Számos könyve megjelent már, melyekben a magyarországi németség múltjával, hagyományaival és gasztronómiájával foglalkozik. Az itt bemutatott mű a hatodik a sorban.

A könyv elején egy rövid történelmi betekintést találunk arról, hogy kik is a magyarországi németek, honnan érkeztek, hol telepedtek le, hogyan építkeztek és milyen szokásaik voltak, majd elérkezünk a második fejezethez, melyben soroksári és dunaharaszti származású személyek sorsait beszéli el. Többek között Geiger György trombitaművész és Lux Antal képzőművész történetét is megismerhetjük, de akadnak a történetek között személyes elbeszélések egy-egy családtagról, egyesületről, mesterségről. A harmadik, rövidebb fejezetben a szerző elkalauzolja olvasóját a soroksári és dunaharaszti tájházba. Majd a könyv másik fő részeként receptek sokaságával ismerkedhet meg az olvasó. Innen akár egész évre, minden ünnepre és jeles alkalomra talál magának ínyére valót az ember, ugyanis a főételek és a sütemények mellett savanyúságok, előételek és még szörpök elkészítésének módját is megismerhetjük. Zárásképp egy összesített sváb hagyomány-naptárat találunk, mely fontos kiegészítője lehet egy hagyománykövető háztartásnak.

A könyv sok szempontból érdekes és olvasmányos. Minden elbeszélt történet csak egy része az adott személy élettörténetének, és óhatatlanul kialakul bennünk az olvasás során az az érzés, hogy még többet szeretnénk tudni, még jobban meg szeretnénk ismerni az ottani svábok életét és történetét. Emellett pedig különösen nagy értékkel bír az ősöktől megmaradt receptek írásos formája, hiszen így járhat kézről-kézre még sok generáción át.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik szívesen barangolnak a magyarországi németek nyomában, illetve a gasztronómiájuk iránt is érdeklődnek.

Péhl Gabriella: A vérünkben van. Sváb sorsok, hagyományok, receptek
Magánkiadás, 2023
125 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu