Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában

Ezen a héten a Magyarországi Németek Könyvtára állományába nemrég felvett kiadványt, egy konferenciakötetet ismertetünk olvasóinkkal, mely többek között a málenkij robotra elhurcolt magyarországi németeknek állít emléket.

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága a Károli Gáspár Református Egyetem és a Miskolci Egyetem együttműködésével Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusábancímmel 2021 februárjában kétnapos nemzetközi online konferenciát tartott. Ezen a tudományos eseményen négy ország huszonnégy történésze és kutatója osztotta meg egymással és a nézőkkel kutatásaik legfrissebb eredményeit. Az itt bemutatott kötet ezen előadások írásos változatainak gyűjteménye. 

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerültek a hadifogoly- és kényszermunkatáborokat, úgynevezett lágereket, megjárt személyek történetei. Rengeteg felkérés érkezik a kutatókhoz családoktól, hogy segítsenek felmenőik sorsának megismerésében, szenvedésük és esetleges haláluk helyszínének felkutatásában. Nemcsak családok, hanem települések közösségei is fontosnak tartják feltárni a szovjet megszállás kezdeti szakaszában történtek valódi eseményeit. Sajnos az idő ellenük dolgozik, hiszen a túlélők és a szemtanúk közül ma már alig vannak életben néhányan. Hazatérésük után a szocializmus évei alatt nem beszélhettek a velük történtekről, az átélt szenvedéseikről és a körülményekről, melyek között élni és életben maradni kényszerültek. Generációk sora nőtt fel a XX. században úgy, hogy a történelmünk eme tragikus, elhallgatásra ítélt fejezete nem került köztudatba. Bár mindenki tudott róla és rengeteg családot érintett, mindenkinek volt közeli vagy távoli ismerőse, aki nem tért vissza, de beszélni nem lehetett róla.

Rengeteg még a megválaszolatlan kérdés, de több mint harminc évvel a rendszerváltozás után, ma már beszélhetünk és megemlékezhetünk a mintegy egymillió kényszermunkára deportált személyről. E köteten keresztül a tragikus események nem csak az egyénre, de az egész társadalomra, az ország politikájára kiterjedő hatásait is megismerhetjük.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik a témában érdekeltek és kutatni szeretnék, vagy a transzgenerációs traumák megértésére válaszokat keresnek a történelemből. 

Közösség és egyén – a szovjet fogságba hurcoltak kontextusában. A Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága IX. Nemzetközi konferenciájának tanulmánykötete
Szerkesztette: Bognár Zalán, Pomázi-Bárdonicsek Dominika
Budapest – Miskolc: Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága, 2023
465 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu