Kettererné Bauer Mónika: Rozmaringgyermekkor

Újabb mesekönyvvel bővült a Magyarországi Németek Könyvtára állománya: ezúttal Dunaharaszti múltjába nyerhetünk betekintést.

Kettererné Bauer Mónika óvodapedagógusként dolgozott, illetve harminc éve készít festményeket akvarell technikával. Az itt bemutatott mesekönyvében található összes illusztráció is az ő munkája. Már több ízben írt történeteket és visszaemlékezéseket, a Rozmaringgyermekkor a harmadik kötete. Mindegyik írásában visszatérő és mondhatni központi motívum szülővárosa, Dunaharaszti.

Ebben a könyvében gyerekkori emlékeiből szemezget a hatvanas és a hetvenes évekből. Rövid történetek ezek, de a mondanivalójuk egy életre szól. Az írónő a nagyszüleitől tanult és hallott bölcsességeket, szokásokat és érzéseket eleveníti fel írásaiban. Valamilyen formában minden történetben szerepet kap az étel. A különböző fogások elkészítésének módját gyerekszemmel leste el, de az illatok és az ízek olyan intenzíven élnek benne akkorról, hogy az szinte az olvasáson keresztül is érzékelhető. Jelentős még az első számú melléklet, amely egy haraszti esküvőről, illetve a helyi zenészekről és zenekarokról szól. Második mellékletként pedig egy csokor értékes receptet találunk, melyek többek között a történetekben már említett ételek elkészítési módját is tartalmazzák. Mindezeket persze két nyelven is olvashatjuk, ugyanis minden magyarul megírt történet után következik annak német fordítása is a könyvben. 

Nagyon értékes összeállítás ez a könyv emlékekből, melyeket kivételesen nem archív felvételek, hanem saját illusztrációk kísérnek, ezáltal megidézve a fiatalabb generáció számára a régi korok világát.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik hasonló környezetben nőttek fel és nosztalgiázni szeretnének, illetve azoknak is, akiknek bár a nagymamával való közös főzés élménye kimaradt az életéből, de az érzékletes leírások segítségével megtapasztalnák azt.

Kettererné Bauer Mónika: Rozmaringgyermekkor. Rosmarin Kindheit
Fordította: Karádi Boglárka
Magánkiadás, 2022
50 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu