Anna Hoffmann: Unsere Flucht aus Ungarn bis nach Deutschland

A Magyarországi Németek Könyvtárának eheti könyvajánlójaként az Unsere Flucht aus Ungarn bis nach Deutschland című biográfiát mutatjuk be. Anna Hoffmann a könyvében 1944 szeptemberétől 1954-ig foglalja össze gyerekkorát, mely nem volt nehézségektől és megpróbáltatásoktól mentes.

Anna Hoffmann még csak ötéves volt, amikor 1944. szeptember 21-én családja úgy döntött, hogy elhagyja faluját, Almáskamarást. A szerző természetesen nem emlékezhet ezekre az eseményekre, a történetet édesanyja feljegyzéseit használva, az általa és nagyanyja által elbeszéltekkel kiegészítve írta meg. A könyvet nagyanyjának, Magdalena Krader emlékének ajánlotta, aki a nélkülözéssel és megerőltetésekkel tűzdelt élethelyzetben olyan erővel és bátorsággal rendelkezett, hogy gyermekeivel nekivágott a szökés rögös útjának Ausztrián át egészen Németországig. Tette a család mindezt azért, mert a háború szele Magyarországot is elérte, és nap mint nap hadigépek és bombák zajai tartották rettegésben a kis falu lakosait. Így jutottak arra a belátásra, hogy nincs más út, csak a menekülés.

Az írónő ezen túl kitér a második világháború okozta viszontagságokra, valamint a magyarországi németek helyzetének körülményeire is, ezzel kontextusba helyezve az elbeszélteket, megkönnyítve azok befogadását az olvasók számára. A saját történetüket tíz fejezeten keresztül mutatja be, melyekben az új hazában, Oberrothban töltött évei, beilleszkedési problémái és kívülállóként tapasztalt érzései kerülnek a középpontba. A közbeékelt képek, illusztrációk és térképek a hatásosabb szemléltetés eszközeként jelennek meg a könyvben és segítik az olvasottak jobb megértését.

Ezt a könyvet ajánljuk mindazoknak, akik családjuk történetét becsben tartva képesek az élet igazi értékeit szem előtt tartani és örülni, hogy volt mit és azt volt kitől személyesen megtapasztalniuk. Olyan történeteket olvashatunk a könyvben, melyek eseményeit a mai kor emberének remélhetőleg soha nem kell majd átélnie. De vegyük figyelembe, hogy életünk során bármikor találkozhatunk kortanúkkal, akiket viszont érdemes meghallgatnunk. 

Anna Hoffmann: Unsere Flucht aus Ungarn bis nach Deutschland (Menekülésünk Magyarországról Németországba)
Norderstedt : BoD – Books on Demand, 2019
68 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu