Heinrich Oppermann: Erinnerungsgarten

Ezen a héten az emlékek sűrű erdejébe kalauzoljuk el olvasóinkat Heinrich Oppermann nemrégiben állományunkba került, 2013-ban megjelent Erinnerungsgarten című könyvével.

A magyarországi származású szerző, Prof. Dr. Dr. h. c. Heinrich Oppermann a Tolna megyei Kaposszekcsőn született 1934-ben. A második világháború után családjával együtt őt is elűzték, 1948-ban Németország keleti övezetébe telepítették ki őket. Az általános iskola mellett tejipari szakképzettséget is szerzett Bautzenben, érettségit Lipcsében szerzett. A Drezdai Műszaki Egyetem kémia szakán diplomázott, ezt követően tudományos munkatársként dolgozott az NDK Tudományos Akadémiájának Szilárdtestfizikai és Anyagkutató Intézetében, Drezdában. 2000-ig a Drezdai Műszaki Egyetem professzora és a Szervetlen Kémia Intézet igazgatója volt. 

Történetei, elbeszélései és versei megjelentek a magyarországi német hetilapban, a Neue Zeitung-ban és az Unsere Post-ban is, a magyarországi németek németországi lapjában is.

Az itt ajánlott művet a szerző a legkisebb unokájának, Niklasnak írta, aki jóval fiatalabb testvéreinél és így késői gyermekként elmaradt élményekben a többiektől. Niklas nagyapja történeteit csak a Heinrichshöhe-i családi hétvégéken hallhatta, illetve a tanyán, ahol nyaranta, tábortűz mellett ülve meséltek neki az őseiről. A fiú mindig egyre többet szeretett volna tudni róluk, így mikor elég idős lett, az iskolai őszi szünet alkalmával 2012-ben vele is ellátogattak a nagyszülők Magyarországra. Az ezt az utazást bemutató úti beszámolót olvashatjuk a könyv első oldalain. Részletes leírást kapunk az útvonalról és az utak állapotáról, melyen végig kellett zötyögniük egészen Gunarasig, ahol megszálltak magyarországi tartózkodásuk alatt. Összesen tizenkét napot töltöttek az országban, mely idő alatt bejárták a nagyapa gyermekkori emlékeinek helyszínét, Kaposszekcsőt, majd a környéket is felfedezték. Jártak Pécsett, Hajóson, a Balatonnál, megkóstolták a hazai ízeket, mint például a bajai halászlét vagy a lángost, de a magyarországi német szokásokkal és ételekkel is ismerkedtek a nyaralás során.

A könyv további részét Niklas-történeteknek nevezte el, melyben Oppermann magáról is mint külső szereplőről ír és az unokájával átélt történeteket meséli el benne. Ezekben az emlékekben elevenednek meg az ő gyerekkorát bemutató események, minden nehézség és öröm, amiben része volt élete során. 

Ezt a könyvet ajánljuk mindazoknak, akik örömmel olvasnak útinaplókat hazánkban tett nosztalgiautazásokról, mindemellett egy sokat megélt ember visszaemlékezései által közelebb kerülnének a kitelepített magyarországi németek sorstörténetéhez. 

Heinrich Oppermann: Erinnerungsgarten. Geschichten (Az emlékek kertje. Történetek)
Norderstedt : BoD-Books on Demand, 2013
212 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu