Kéméndi Tamás: „Du, du liegst mir im Herzen…”. Német népdalok harmonikára

A Magyarországi Németek Könyvtára állományában megtalálható és kölcsönözhető Kéméndi Tamás daloskönyve, aki ötven népdalt válogatott össze Varga Károly Rotes Röslein című gyűjtéséből és írta át azokat harmonikára. A kiadvány Baranya megyében gyűjtött német és sváb dalokat tartalmaz, mely Magyarország Kormánya és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata támogatásával jelenhetett meg.



A gyűjteményben minden évszakra és élethelyzetre találhatunk dalokat. Vannak olyanok is, amik a helyi nyelvjárásnak megfelelően szerepelnek a könyvben, a legtöbb viszont irodalmi német nyelven került bele. A kiadvány érdekessége még, hogy egy CD-melléklet is készült hozzá, amire az alkotó feljátszotta az általa harmonikára hangszerelt dalokat. A modern technika is szerepet kapott a kötetben, ugyanis minden dal mellett található egy QR-kód, ami szintén az adott darabhoz vezet az interneten, így a zenei művek online módon is meghallgathatók. Mindezen túl a kiadványt fekete-fehér illusztrációk is gazdagítják, így az éneklés és a dalok hallgatása mellé akár színezés is társulhat.

Az itt ajánlott könyvre elsősorban zeneiskolák, német nemzetiségi óvodák és iskolák pedagógusainak figyelmét szeretnénk felhívni, de a kiadvány szülők számára is hasznos lehet, hiszen az éneklés és a zenélés segítségével nagyon könnyen és észrevétlenül bevonhatjuk a gyerekeket a magyarországi németség szokásaiba és hagyományaiba, ezáltal kultúránk akár már egész kicsi koruktól az életük részét képezheti.

Kéméndi Tamás: „Du, du liegst mir im Herzen…”. Német népdalok harmonikára
103 oldal
Kiadó: Baranya Megyei Harmonikásokért Egyesület, 2021
Nyelv: német, német nyelvjárás

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu