Dr. Czerny Károly: Szigetszentmárton. Sankt-Martin

Szigetszentmárton krónikáját bemutató képeskönyvvel gazdagodott a Magyarországi Németek Könyvtára, a kiadványt dr. Czerny Károly állította össze a Pest-Budai és Ráckevei Városszépítő és Műemlékvédő Egyesület támogatásával. A szerzőt a Pest megyei település történelmi, építészeti és művészeti gazdagsága motiválta a kötet elkészítéséhez, melyet segítőivel együtt derített fel és örökített meg az utókor számára, de még így sem jutott mindennek hely a könyvben.

Az itt ajánlott mű Szigetszentmárton értékeit hivatott bemutatni, elsősorban a község lakosának, hogy településük múltjához, működéséhez és kincseihez közelebb kerüljenek, így többre értékeljék utcáik szépségét és tisztaságát, az épületek kialakítását és mindazt, amit a település az összefogás jegyében ért el. Ez a könyv sokban hozzájárul ahhoz is, hogy az olvasók kézzel foghatóan érzékelhessék a település felemelkedését, valamint azt az igyekezetet és alázatot, amivel az alkotók elkészítették ezt a krónikát. 


Szigetszentmárton Pest megyén belül a Csepel-szigeten, Ráckeve járásban található. Lakosainak fontos a német nemzetiségi hagyományok ápolása és megőrzése, melyben a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat és a különböző egyesületek fontos szerepet vállalnak. A kétnyelvűséget becsben tartják és igyekeznek minél inkább ösztönözni egymást is, hogy ne vesszen ki a mindennapokból a kultúra ezen része sem. A hagyományok ápolását már egész kicsi korban kezdik, német nemzetiségi oktatás folyik az óvodában és az iskolában is. Mindemellett Német Nemzetiségi Egyesület, Sváb Hagyományőrző Egyesület, nemzetiségi tánccsoport, kórus és fúvószenekar működik a mai napig, és fellépéseik által öregbítik Szigetszentmárton hírnevét szerte az országban és külföldön egyaránt. 

Ebben a könyvben is minden bekezdés, cím és képaláírás két nyelven olvasható. A képes elbeszélés Szigetszentmárton történetével kezdődik – egészen a honfoglalástól napjainkig. Rendkívül színes és változatos, ahogy a képek haladnak a korral és egyre többet tudunk meg a település egészéről. Találunk benne tájképeket, felülnézetből és egészen közelről is, recepteket és beszámolókat. Különböző rendezvények, jellegzetes épületek és házak, a Duna-part és a település sok egyéb büszkesége is helyet kapott a könyvben. A megjelentetett fotók továbbá egy hangulatos képet tárnak elénk a szigetszentmártoniakról.

Ezt a könyvet mindenkinek ajánljuk, akiket érdekel a kisebb sváb települések helyzete és hagyományaik megőrzésének módja. Sokat tanulhatunk egymástól, akár egy képeskönyv által is, hiszen az utókornak is ezek maradnak fent, ezekből a felvételekből meríthetnek ihletet és ismerhetik meg múltjukat.

Dr. Czerny Károly: Szigetszentmárton. Sankt-Martin
226 oldal
Kiadó: Pest-Budai és Ráckevei Városszépítő és Műemlékvédő Egyesület Ráckeve, 2014
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu