Wir sprechen Deutsch – Projekt des Valeria-Koch-Bildungszentrums 2018

A kiadvány borítója

A 21. században pedagógiai szempontból igen fontos szerepet játszanak az iskolai projektek, hiszen azokban feltétel a tanulók cselekvő részvétele, illetve jelentősen elősegítik a tanulási képességek fejlesztését is. Közösségépítő, identitáserősítő funkcióit a magyarországi német oktatási intézményekben is felismerték. Jó példáját láthatjuk ennek az Abgedreht! – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepen vagy a TrachtTag-on való aktív, és egyre növekvő részvétel kapcsán.

 

 

 

 

 

 

Ez a kiadvány a Koch Valéria Iskolaközpont 2018-as iskolai projektjének eredménye. A publikáció 33 interjút tartalmaz, melyeket az oktatási intézmény gimnáziumának 9-12. évfolyamának egy-egy osztályából csapatot alkotó tanulók tanári segítséggel készítettek Pécsett ismert emberekkel.
Bár az interjúalanyok foglalkozás, életkor és születési hely tekintetében különböznek egymástól, a német nyelv használata közös bennük, sőt az identitásuk egy részét is képezi. Csaknem mindegyikőjük magyarországi német származású, több helyen is olvasható, hogy a magyar nyelvet csak az óvodában sajátították el. A kötetben a magyarországi német közélet ismertebb személyiségeivel is találkozhatunk, mint például Englenderné Hock Ibolya, Dr. Gerner Éva, Heil Helmut vagy Dr. Wild Katalin. Az interjúkban a kérdezettek magánéletének azon szelete is feltárul előttünk, melyben személyes tapasztalataikról, valamint gyermekkori élményeikről mesélnek a nyelvet és az identitást illetően. „Magyarországi német vonatkozásban” kevésbé ismert emberekről – akikre szintén jellemző, hogy sváb származásuk a mindennapjaikban is fontos szerepet játszik – szintén olvashatunk a kiadványban. Így ismerhetünk meg többek közt egy építészt, egy borászt, egy BMW-márkakereskedőt, sőt még a 2019-es túraautó-világkupát megnyerő Michelisz Norbertet is.

A kiadványt mindazoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnának olyan pécsi vonatkozású hírességekről, akiknek a német nyelv és a magyarországi német identitás fontos szerepet játszik az életükben.

Wir sprechen Deutsch
(Mi németül beszélünk)
Projekt des Valeria-Koch-Bildungszentrums 2018
(A Koch Valéria Iskolaközpont 2018-as projektje)
Pécs : Valeria-Koch-Bildungszentrum, 2018.
79 o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu