Bódiné Palyóv Edit (Szerk.): Korbflechter Lied

A könyv borítója

A Magyarországon élő nemzetiségek, így a magyarországi németek számára is igen örvendetes az olyan kiadványok megjelenése, melyek a gyermekek nyelvelsajátítását, nyelvi nevelését, hagyományápolását segítik elő. Ezek gyakran nemcsak az óvodai nevelés során, hanem családi körben is igen jól használhatóak.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2019-ben megjelent taksonyi Korbfelchter Lied (Kosárfonó dal) című könyv – amit inkább képeskönyvnek lehetne nevezni – is ide sorolható, mely több szempontból is különleges. Egy olyan történetről van szó benne, melyet képek segítségével lehet elmesélni, jobban mondva elénekelni. Mint egy asztali naptárat kell felnyitni, aminek az egyik oldalán a színes képek, a másikon pedig a dal megfelelő versszakai találhatóak a kottákkal együtt. Azoknak, akik nem tudnak kottát olvasni, nagy segítség a YouTube-on és a taks.hu honlapon is megtalálható felvétel, mely segítségével könnyen megtanulhatják elénekelni. A könyv Taksony nagyközség jubileumi évében, okleveles említésének 750., valamint a Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda alapításának 135. évfordulója alkalmából jelent meg. A dalt, mely apáról fiúra öröklődött, csak 2009-ben jegyezték le egy néptánc-koreográfia bevezetőjeként. Az utolsó oldalakon a taksonyi kosárfonás története mellett az óvoda rövid történeti összefoglalóját is megtaláljuk. A gyermekek örömére a dal szereplői az utolsó oldalon kivághatóak és akár bábokként is felhasználhatóak. A képeskönyv készítői ezzel a kiadvánnyal a taksonyi magyarországi német kosárfonóknak szeretnének méltó emléket állítani. Továbbá céljuk, hogy az igényes képeket és a fülbemászó dallamokat tartalmazó könyv ne csak az óvodákban, hanem családi körben is minél több gyermeknek okozzon örömet.

A képeskönyvet nemcsak pedagógusoknak, hanem azoknak a szülőknek is ajánljuk, akik a kora gyermekkori nyelvelsajátítást egy ilyen különleges kiadvánnyal szeretnék segíteni.

Bódiné Palyóv Edit (szerk.): Korbflechter Lied
(Kosárfonó dal)
Taksony : Taksonyi Német Nemzetiségi Óvoda, 2019.
18 o., ill.
Nyelv: német és magyar (a dal szövege csak német nyelven)

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu