Erna Piffl: Deutsche Bauern in Ungarn

A könyv borítója

A második világháborút követően a legtöbb magyarországi német településen a hagyományok évszázados átörökítésének folyamatossága az elűzetések és a jogfosztások következtében megszakadt. Idővel szinte teljesen eltűnt a népviselet és a nyelvjárás használata is. Ezért is értékes és fontos egy-egy, a háború előtt megjelent kutatási dokumentáció vagy tanulmány újbóli kiadása.

 

 

 

 

 

 

 

Erna Piffl 1937-es Magyarországon végzett néprajzi kutatását a Harmadik Birodalom mind anyagilag mind politikailag támogatta. Ezen körülményektől, és a szerző politikai meggyőződésétől eltekintve a könyv szövegeiben szerencsére – ahogyan az ebből az időszakból származó sok kutatási munka esetében – nem tartalmaz propagandát. Piffl egy igen tehetséges művész volt. Egyszerűen csak megragadta a lehetőséget, hogy beutazhassa Magyarországot. Eközben úgy végzett néprajzi kutatásokat a magyarországi németekről, hogy köztük élt. Elsősorban népviseletüket tanulmányozta és lerajzolta azokat. Olyan különböző sváb települések lakóival barátkozott össze eközben, mint Bátaapáti, Mucsi, Etyek, Zsámbék, Szágy, Budaörs, Hajós, Harta, Vértesacsa, Vértesboglár, Gödre, Nadap, Pusztavám, Nemesnádudvar, Hetvehely és Törökbálint. Így született ez a mű, melyben elsősorban a viseletek részletes leírásait és azok színes rajzait találjuk, melyek a művésznő tehetségét dicsérik. Ugyanakkor nem csak a viseleteket dokumentálta, a könyvbe lapozva különböző településeken gyűjtött különféle szólásokat, énekeket, gyermekjátékokat és anekdotákat is találunk. A szövegek és az illusztrációk forrásanyagának jelentős része Hartáról származik, így nem véletlen, hogy a könyv reprint kiadása a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesületnek köszönhető. Az újbóli kiadás értékét emeli, hogy az eredetileg fraktúrban lejegyzett szöveget átírták a latin ábécét használva, illetve lefordították magyarra.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a magyarországi németek néprajza iránt és szívesen forgatnának egy 1930-as évekből származó, elsősorban népviseletről szóló és azok illusztrációját tartalmazó könyvet.

Erna Piffl: Deutsche Bauern in Ungarn
(Német földművesek Magyarországon)
Berlin : Verlag Grenze und Ausland, 1938. (Az eredeti fraktúrban történt kiadás)
Reprint kiadás: Harta : Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, 2019.
88 o., Ill.
Nyelv: német és magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu