Ceglédberceli füzetek – Das Liedlein ist gesungen – Daloskönyv I. kötet

Bár a könyvborító címzése kissé összezavarhatja az olvasót, jobban megvizsgálva azonban rögtön kiderül, hogy inkább egy keményfedeles könyvecskéről, mint füzetről beszélhetünk. Belelapozva már a második oldalon látható, hogy ez a Ceglédberceli füzetek nyolcadik kötete, de egyben első része egy a jövőben kiadásra kerülő ceglédberceli sváb daloskönyv-sorozatnak.

 

 

 

 

 

 

A könyvecske 2019-ben jelent meg. A benne levő dalokkal kapcsolatos gyűjtőmunka azonban Hollós Lajosnak, a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kórus karnagyának és Plutzer Lénárdnak köszönhetően már a korai 90-es években elkezdődött. Akkoriban még éltek azok az emberek, akik nyelvjárásban tudták elénekelni és ezáltal továbbadni a dalokat. A gyűjtők ezek szövegét lejegyezték, illetve a dallamokat is lekottázták.
Azért is ennyire értékes ez a gyűjtemény, mert már akkoriban megtörtént a dalok dokumentálása, amit ma már nem lehetne megtenni. Munkájuk csaknem feledésbe merült, míg néhány évvel ezelőtt Sassné dr. Berényi Eszter és a helyi iskola zenetanára, Márki Sándor Szabolcs bele nem fogtak az anyag feldolgozásába. Így született meg – köszönhetően a gyűjtők örököseinek, akik a hagyatékot a feldolgozás érdekében rendelkezésre bocsájtották – ez a különböző ceglédberceli énekekből álló kötet. A gyűjtemény összeállítása a dalok tartalmát illetően koncepció nélkül történt, témájukat tekintve olyan sorrendben követik egymást, ahogy azt a gyűjtők lejegyezték. Csak szövegükből, esetleg címükből lehet arra következtetni, hogy szerelmes, első világháborús vagy a malenkij robot időszakából származó dalról van-e szó. Ennek ellenére a gyűjtemény egy valódi kincs, mely több mint harminc éneket foglal magába, és az autentikus szövegekkel és dallamokkal ily módon őrzi meg az utókornak a ceglédberceli nyelvjárás jellegzetességeit.

Az előszóból kiderül, hogy örvendetes módon több mint száz dalt gyűjtöttek össze, így remélhetőleg még további köteteket is megjelentetnek majd a jövőben.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik a ceglédberceli dalkincs iránt érdeklődnek, illetve szeretnének magyarországi német dalokat énekelni.

Polónyiné Zsuzsandor Ibolya – Polónyi Péter (szerk.):
Ceglédberceli füzetek 8 –
Das Liedlein ist gesungen
(Elénekelték a dalocskát)
Daloskönyv I. kötet
Ceglédbercel: Ceglédberceli Német Nemzetiségi Ifjúsági Egyesület, 2019.
59 o.
Nyelv: német, kétnyelvű előszóval és bevezetővel

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu