Pfiszter Tamás – Várnai Zsuzsa (szerk.): Befogadás Otthonra találás Továbbadás

A könyv borítója

Soroksár betelepítése a 18. század elején gróf Grassalkovich Antal révén történt. Soroksár évszázadokig egy főváros közeli magyarországi német faluként funkcionált. A települést 1950. január 1-jén csatolták Pesterzsébettel együtt XX. kerületként Budapesthez. 1994 óta azonban különválva a XX. kerülettől, Soroksár Budapest legfiatalabb, XXIII. kerülete. A Soroksári füzetek hatodik kötetét Befogadás Otthonra találás Továbbadás címmel 2017-ben annak kapcsán jelentették meg, hogy épp 300 évvel azelőtt született a – telepítéseknek köszönhetően – az első soroksári sváb.

 

 

 

 

 

Ez a kötet nem monográfia, még csak nem is történelemkönyv. A kiadvány ismert és kevésbé ismert soroksáriakkal készült, tizenhét beszélgetést tartalmazó interjúkötet. A könyv a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával egy nyelvészeti kutatás, az úgynevezett „Nyelvi Tájkép Program” keretében készült. A Német Nemzetiségi Gimnázium tanulói a magyarországi német identitást illetően kérdőíveket osztottak szét a helyiek között illetve interjúkat készítettek velük. Mivel a beszélgetéseknek köszönhetően igen széles kép bontakozott ki az egyes sváb családok múltját és jelenét illetően, így idővel már csak interjúk készültek, melyekből ez a kötet is született. Ezekből kiolvasható a nyelvhasználat helyzete, illetve az is, hogy miben élik meg soroksári sváb identitásukat az egyes emberek.

A többnyire kifejezetten bensőséges beszélgetések leiratát olvasva szívesen megismernénk személyesen is a soroksári embereket.
 Az interjúkötetből egyedül a beszélgetések német fordítása hiányzik.

A kötetet mindazoknak ajánljuk, akik a soroksári svábok múltja iránt érdeklődnek, illetve szeretnének korunk identitáskérdéseivel foglalkozni.

Pfiszter Tamás – Várnai Zsuzsa (szerk.): Befogadás Otthonra találás Továbbadás. Beszélgetések Soroksárról, Soroksáriakkal, Soroksáriakról
Soroksár: Galéria’ 13 Soroksár, 2017
443 o., Ill
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.