Franz Adelsberg: Von Ungarn herüber

A könyv borítója

Dr. Franz Riedl neve a budaörsi németek körében bizonyára ismert lehet, azonban valószínűleg csak kevesen tudják, hogy nemcsak fontos tudományos-kulturális tevékenységet folytatott – már Bleyer Jakab idejében is -, hanem Franz Adelsberg álnéven beszámolókat, rövid történeteket és elbeszéléseket, sőt még verseket is írt a elűzetés után.

 

 

 

 

 

 

 

Írásai már a 40-es évek végén, az 50-es évek elején megjelentek Stuttgartban, a kitelepített magyarországi németek lapjában, az Unsere Post című újságban és az Unser Hauskalendercímű évkönyvben. A Von Ungarn herüber című (Ungarndeutsche Schicksale alcímű), négy elbeszélést tartalmazó könyve 1958-ban jelent meg az Unsere Post kiadó gondozásában. A Der Rufende Reigen címet viselő írás egy hosszabb, a Die belohnte Wohltat, a Der Eselsbruder zu Maria-Eichel és a Der gute Kern címűek rövidebb terjedelműek. Ezek a történetek természetesen nem a szerző teljes életművét képezik, ugyanakkor általuk képet kapunk arról, hogy hogyan emlékezett vissza régi hazájára, mit tartott fontosnak és mit gondolt honfitársai sorsának alakulásáról miután már több mint tíz évet töltött a kitelepítést követően az új hazában.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik a magyarországi németek elűzetésének korszakából nemcsak a történelmi tények iránt érdeklődnek, hanem olyan jellegű művek iránt is, melyek egy kortárs tollából származó történeteket tartalmaznak.

Franz Adelsberg: Von Ungarn herüber
(Magyarországról)
Ungarndeutsche Schicksale
(Magyarországi német sorsok)
Stuttgart : Unsere Post Verlag, 1958.
136. o. : ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu