Hildegard Maria Wutzler: Die gestohlene Heimat

A könyv borítója

A németek sorsa délen, a Bácska ma Szerbiához tartozó részén, sokkal keményebb volt a II. világháború idején és azt követően, mint azoknak, akik a mai Magyarország területén éltek. Néhányukat internálótáborokba hurcolták, sokakkal a partizánok végeztek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hildegard Maria Wutzler már Németországban nőtt fel, de szülei Apatinból származtak. A dunamenti svábok háborús emlékeiről először egy idős szomszédtól hallott. Ezt követte az ötlet, hogy a még élő, Németországba elűzött vagy elmenekült németek történeteit össze kellene gyűjteni.

A könyv számos interjú eredménye. 18 személy, köztük két házaspár is élete legnehezebb időszakára emlékezik vissza benne. A mű a 24. órában került összeállításra, hiszen többen közülük már nincsenek életben. Említésre méltó a kötet előszava is, amit Robert Zollitsch érsek fogalmazott meg. A freiburgi érsek maga is szintén a Bácskából származik és híres a hazájukból elűzöttekhez fűződő elkötelezettségéről.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akiket a politika helyett jobban érdekel az, hogyan élték meg az érintett emberek az eseményeket.

Hildegard Maria Wutzler: Die gestohlene Heimat. Donauschwaben erzählen von ihren Erlebnissen während des Krieges und danach
(Az ellopott haza. Duna menti svábok mesélnek háború előtti és utáni élményeikről)
Heimsheim: Printsystem Medienverlag, 2012
329 S.: ill.
Nyelv: német