Eduard Füller: „Seid gegrüßt, ihr deutschen Brüder”

 

A könyv borítója
A II. világháború alatt a Harmadik Birodalom arra törekedett, hogy áttérítse a kisebbségi németséget a nácizmusra. Ezen cél megvalósításához hozzávetőlegesen 25.000 fiatalt küldtek 1942 és 1944 között Magyarországra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eduard Füller könyve ezt a bizonyos „Kinderlandverschickung”-ot (magyarul: gyermekek vidékre küldése) dolgozza fel. Egy egész rendszert áldoztak a „KLV”-nak. Olyan gyerekeket érintett, akik légitámadástól fenyegetett városokban éltek. Magyarországi német nevelőszülőknél helyezték el őket. Azzal, hogy szüleiktől távol kellett élniük az államhoz való lojalitásukat is erősíteni kívánták.

A német gyerekek magyarországi megítélése eltérő volt. Egyesek gúnyosan „Hitlerbuben”-nek (hitlerfiúk) vagy „Jungmädel”-nek (lánykák) gúnyolták őket, mások ezzel szemben lelkesedtek értük. A könyvből a program minden részletét megtudhatjuk, valamint jó áttekintést kapunk a magyarországi németek életéről és történelméről is.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akiket a politika helyett jobban érdekel az, hogyan élték meg az érintett emberek az eseményeket.

Eduard Füller: „Seid gegrüßt, ihr deutschen Brüder”. Kinderlandverschickung während des Zweiten Weltkriegs nach Ungarn
(„Üdvözlet, német testvéreink” Gyermekek magyarországi vidékre küldése a második világháború alatt)
Bochum-Freiburg: projekt verlag 2014
173 o. : ill.
Nyelv: német