Zsiros Sándor (szerk.): Szemelvények a gulágok memoárirodalmából

A könyv borítója

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre az idők folyamán a magyarországi kényszermunka-kutatás egyik legfontosabb központjává vált. Nem a tudományos objektivitást célozza meg, hanem az egykori fogva tartottak élményeire koncentrál. A Zsiros Sándor összeállította kötet már korábban megjelent memoárok részleteit közli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsiros Sándor nyugalmazott iskolaigazgató. Utószavában ismerteti a könyv sorsát és sajnálatát fejezi ki, hogy még mindig nem intézményesítették a malenkij robot kutatását. Az érdeklődést azonban mutatja, hogy már harmadik kiadásánál tart a kötet.

Az emlékezéseket Dr. Bognár Zalán bevezetője előzi meg, majd a 24 különböző publikációból összeválogatott szövegek következnek. Különösen jól használható a könyv végén található annotált bibliográfia, amely össze is foglalja a művek tartalmát és értékeli azokat.

A kötetet első sorban azoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnak memoárokat, de nincs idejük vagy lehetőségük a primer művek olvasására. Szövege az Örökség-Kultúra weboldalon is hozzáférhető.

Zsiros Sándor (szerk.): Szemelvények a gulágok memoárirodalmából
Pécs : Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, 2013
204 o.
Nyelv: magyar