Frank Spengler – Klaus Weigelt (Hg.): Ungarndeutsche als Brückenbauer in Europa

A könyv borítója

2013. október 17-én a Konrad-Adenauer-Stiftung, a Stiftung Deutsche Kultur im östlichen Europa és a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közös szimpóziumot tartott Szekszárdon a magyarországi németek Európában betöltött szerepéről. A kötet az előadások szövegét adja közre.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány a szervezők köszöntőjén kívül hét cikket tartalmaz olyan neves kutatóktól, mint például Gerhard Seewann vagy Fata Márta. A magyar kormányt Hölvényi György államtitkár képviselte, aki a magyar kisebbségpolitika alapelveiről és annak gyakorlati megvalósításáról beszélt.

Gerhard Seeann előadása arról szólt, hogy miben is áll a magyarországi németek jelentősége Magyarország számára, Christoph Bergner és Fata Márta ugyanezt Németország részéről vették górcső alá. Ralf Thomas Göllner a Regensburgi Egyetem Magyar Intézetét és a Hungaricumot mutatta be, melyek a külföldi hungarológia legfontosabb központjai közé tartoznak. A két utolsó előadás – Jan Diedrichsené és Dr. Georg Paul Heftyé – a kisebbségeknek az európai egység megteremtésében betöltött szerepét vizsgálta, különös tekintettel a magyarországi németekre.

A kiadvány szövegei jól mutatják, hogy a magyarországi németség csakugyan hídépítő az országok és kultúrák között. Mindazoknak ajánljuk a kötetet, akik szeretnék megismerni, hogyan látja a politika és a tudomány a magyarországi németséget.

Frank Spengler – Klaus Weigelt (szerk): Ungarndeutsche als Brückenbauer in Europa
(Magyarországi németek mint Európa hídépítői)
Budapest : Konrad-Adenauer-Stiftung Auslandsbüro Ungarn, 2014.
73 o.
Nyelv: német