Alfred Cammann – Alfred Karasek: Ungarndeutsche Volkserzählung

A könyv borítója

A nemzetiségeknek sokszínű a kulturális öröksége. Zene, tánc, népszokások, népviseletek egyaránt hozzátartoznak, de nem szabad megfeledkezni a szóbeli hagyományokról sem. Hiszen semmi nem tükrözi jobban egy népcsoport lelkületét, mint mondái és meséi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Alfred Cammann és Alfred Karasek szerepe a magyarországi német népi elbeszélések terén hasonló, mint Bartóké és Kodályé a magyar népdalkincset illetően. Gyűjtőútjaik igen nagy mértékben járultak hozzá a nemzetiség mondái és meséi fennmaradásához.

A két kötetben olvasható szövegek nem csak az ördögökről, boszorkányokról vagy kísértetekről szóló mondákat örökítik meg, hanem a népnyelvet is, amelyen a mesélők előadták a műveket. Ezeken túl a kutatás módszertanát és a mesék, mondák általános jellemzőit is megismerhetjük a könyvből.

Aki a magyarországi németek mondáit tanulmányozza, nem kerülheti meg ezt a kiadványt, de a laikusoknak is jó szórakozást nyújt.

Alfred Cammann – Alfred Karasek: Ungarndeutsche Volkserzählung aus deutscher Siedlung im altungarischen Raum Band I-II. (Magyarországi német elbeszélések a régi Magyarország településeiből I-II. kötet)
Marburg : Elwert, 1982.
444 o.
Nyelv: német