Deutscher Kalender 2011

A kalendárium borítója

Ahogy már megszokhattuk, idén is novemberben jelent meg a következő évi Deutscher Kalender. A kalendárium ezúttal is az elmúlt év legfontosabb eseményeiről számol be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előszóban Schuth János felelős szerkesztő a kisebbségi választásokat elemzi: az eredmények általánosságban pozitívak, noha ismét előfordult néhány kevésbé örömteli jelenség.

A címlap és a hátoldal képei a BlickPunkt 2010 fotóversenyről származnak. A kötet legtöbb cikke a Városok / községek (Städte / Gemeinden)fejezetben található. Elektől Véméndig számos magyarországi német rendezvényről számolnak be a cikkek. A Testvérkapcsolatok (Partnerschaften) szekcióban az olvasók áttekintést kapnak a magyarországi német helységek nemzetközi kapcsolatairól, az Anyanyelvnél (Muttersprache) többek közt megemlékeznek a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Német-Magyar Tagozatának tízéves fennállásáról.

Jelentős részét képezi a kalendáriumnak az ifjúsági szekció, melyben főleg a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének tevékenységéről olvashatunk. Külön fejezet foglalkozik az egyházi élettel illetve a portrékkal, utóbbiban Frühwirth Mihályról és Dr. Wild Frigyesről írnak. A Történetek (Geschichten) című fejezet talán a kalendárium legérdekesebb része, néha drámai, néha vidám szövegeivel.

A Deutscher Kalender a magyarországi németség alapvető kiadványa, a Neue Zeitung szerkesztőségétől (H-1062, Budapest, Lendvay u. 22.) 800 Ft-ért rendelhető meg.

Deutscher Kalender 2011. Jahrbuch der Ungarndeutschen (Német kalendárium 2011. A magyarországi németek évkönyve)
Budapest : Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, 2010.
288 o. : ill.
Nyelv: ném