Wilhelm Droste – Zádor Éva (szerk.): Pécs. Ein Reise- und Lesebuch

A könyv borítója

A kulturális fővárosi év vége felé járva ideje volt egy olyan könyv megjelenésének, amely szavakba önti Pécs városának sokszínűségét és szépségét. Nem csak friss szövegek olvashatóak benne, számos irodalmi szemelvény is helyet kapott a kötetben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város története önmagában is érdekes: Pécs Janus Pannonius városa, az egyik legfontosabb központ a török uralom idején, egyúttal az egyik legfontosabb Duna menti sváb költő, Nikolaus Lenau otthona. A kötet tizenkét portréja közt olvashatunk az előbbiekről, de irodalmárok mellett többek közt a kultúrpolitikus Aczél György és a labdarúgó Dárdai Pál is helyet kapott a könyvben. A portrékat követő fejezetek összefüggenek a szóban forgó személlyel, így Janus Pannonius alatt a költő két versét találjuk, majd a város korai történetéről olvashatunk.

Bár az irodalom túlsúlya jellemzi a kötetet, mégis sokszínű. Történelmi, társadalmi, építészeti vagy művészeti írások is olvashatók benne: aki elolvassa a könyvet, olyan alaposan megismeri a várost, amennyire azt annak meglátogatása nélkül csak lehet. Valószínűleg azonban sok olvasó ellátogat a városba az olvasmányélmény után.

A német kiadónál megjelent kiadvány elsődleges célközönsége a német nyelvű országok lakossága, de németül értő magyaroknak is érdemes megvenniük. Különösen azoknak ajánljuk, akiket személyes kötődés fűz Pécs városához.

Wilhelm Droste – Zádor Éva (szerk.): Pécs. Ein Reise- und Lesebuch (Pécs. Egy úti- és olvasókönyv)
Wuppertal : Arco Verlag, 2010.
385 o. : ill.
Nyelv: német