Karin Heller, Thomas Prader. Christian Prezzi (szerk.): Lebendige Sprachinseln

A könyv borítója

Ha az olaszországi német kisebbségről beszélünk, rögtön Dél-Tirol jut az eszünkbe, pedig Észak-Olaszországban több német nyelvi sziget is létezik, egy részük már évszázadok óta. A Lebendige Sprachinseln című kötet tizenkét tanulmányt tartalmaz, melyek egy-egy nyelvi szigetet mutatnak be.

 

 

 

 

 

 

 

 

A tanulmányok széles spektrumot fednek le: a terület történetén túl egyebek közt beszámolnak annak földrajzi adottságairól, a német nyelv helyzetéről illetve a régió kulturális életéről. A kötet fotókat is tartalmaz, melyek a tájat, a hagyományos viseleteket vagy éppen a német kisebbség ünnepeit dokumentálják.

Az egyes tanulmányok végén az adott területre vonatkozó bibliográfia kapott helyet, az említett művek közül sok német nyelven is hozzáférhető. Különösen érdekes a függelék, amelyben a Miatyánkot közlik a különböző olaszországi német tájnyelven.

A kötet kiváló összefoglaló a többnyire kevésbé ismert nyelvi szigetekről, mindazoknak ajánljuk, akik az észak-olaszországi németség történelme, kultúrája vagy néprajza iránt érdeklődnek.

Karin Heller, Thomas Prader, Christian Prezzi (szerk.): Lebendige Sprachinseln. Beiträge aus den historischen deutschen Minderheiten in Italien (Élő nyelvi szigetek. Tanulmányok Olaszország történelmi német kisebbségeiről)
Lusérn : Einheitskomitee der historischen Sprachinseln in Italien ; Dokumentationszentrum Lusérn, 2009.
3., változatlan kiadás
294 o. ; ill.
Sprache: Deutsch