Reinhold Rürup (szerk.): Berlin 1945. Eine Dokumentation

A könyv borítója

1945 különleges év a világtörténelemben, eseményeinek egyik legfontosabb helyszíne Berlin volt. A Berlin 1945 című kötet egy 1995-ben, a második világháború végének 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás anyagán alapul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyv három fő fejezetből áll: az első a háborút és a pusztítást tárgyalja, a második Berlint mint a Harmadik Birodalom fővárosát mutatja be, míg a harmadik a háborút követő újrakezdést dokumentálja.

A háborús pusztítást a kötet óvóhelyek, bombatámadások és következményük, illetve korabeli röplapok és plakátok fotóival mutatja be. A fotók mellett számos szöveg olvasható, mint például katonai jelentések és naplórészletek. Ebben fejezetben kapott helyet továbbá az utolsó európai háborús hónap krónikája is.

A második fejezet hasonló módon dokumentálja a nemzetiszocialista diktatúra rémtetteit, a Wehrmacht által elpusztított városok képeivel, a holokausztot dokumentáló fotókkal vagy a náci vezetés legfontosabb központjainak képeivel. Ezeken kívül statisztikákat és forrásokat közöl a náci rezsim tömeggyilkosságairól.

A harmadik, egyben utolsó fejezet az újrakezdésről szól, olyan témákkal mint a város megszállása, a nácitalanítás vagy az újjáépítés.

A könyv kiváló választás azon olvasóknak, akiket érdekli Berlin illetve Németország legújabb kori története, és a téma primer szöveges és képi forrásait keresik.

Reinhold Rürup (Hg.): Berlin 1945. Eine Dokumentation (Berlin 1945. Dokumentáció)
Berlin : Willmuth Arenhövel, 1995.
200 o. ; ill.
Nyelv: német