Kisari Miklósné (szerk.): Olvasókönyv mezőberényieknek

Egy hiánypótló történelmi áttekintés került nemrégiben a Magyarországi Németek Könyvtárának polcára, melyet elsősorban a mezőberényieknek szántak írói, de a kötet a magyarországi németség kutatóinak is hasznos olvasmány lehet.

A szerkesztő, Kisari Miklósné személyes indíttatásból fogott hozzá e könyv összeállításához és keresett maga köré olyanokat, akik szintén sokat tudnak mesélni a régmúlt időkről, vagy azért, mert átélték vagy hallomásból tudják és szívesen örökül hagynák a történteket. Sokszor lehet tapasztalni, hogy nem minden lakos van tisztában saját városának, falujának történelmével, mert az oktatási intézményekben az általános történelem megismerésén van a hangsúly. Márpedig Mezőberény múltjában is vannak említésre méltó események, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy tíz emlékmű, ötvenhárom emléktábla és tizenhét szobor emlékezteti a település lakóit a múltra és a jelenre egyaránt. 

A kötetben található tanulmányokban minden egyes szerző szorgos kutatómunkája rejlik. Írásaikkal segíteni szeretnék az érdeklődő olvasót, hogy megismerjék a településen zajlott be- és kitelepítéseket, a város szerkezetét, közúthálózatát, egy-egy létesítményének jelentőségét. A település évszázadokra visszamenő múltjából tudjuk, hogy az 1700-as évek elejétől három nemzetiség élt egymás mellett Mezőberényben: a magyar, a tót és a sváb. Az évszázadok során sok nép megfordult, ki- és betelepült Berénybe, így minden népet más-más jelzővel illettek, melyek a mai napig használatban vannak főleg az idősebb korosztály körében, hogy pontosítani tudják, melyik sorsfordító eseményre is gondolnak. A kényszermunkatáborba való elhurcolásból sem maradtak ki a berényiek, körülbelül ezer ház küszöbét lépte át katona, hogy málenkij robotra, vagy csak az óhazába visszatoloncolja az ott élőket. Akiknek személyesen kellett átélniük a tragikus eseményeket, majd aztán nem beszélhettek róla, azoknak bizonyára igazán sokat jelentene, hogy majd nyolcvan évvel később, gyerekeik és unokáik olvashatnak a kimondhatatlanról és okulhatnak belőle.

Ajánljuk ezt a kiadványt elsősorban minden mezőberényi származású embernek, mert mindannyian akarva-akaratlanul együtt élünk a történelemmel és létszükségletünk behatóan ismerni azt.

Kisari Miklósné (szerk.): Olvasókönyv mezőberényieknek
Kiadó: Mezőberényi Német Hagyományápoló Egyesület, 2023
253 oldal
Nyelv: magyar, az előszó németül is

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu