Dr. Schöninger Róbert: Bepillantás a szomori németség történetébe

Folytatjuk a magyarországi németség történetét feldolgozó azon frissen megjelent kiadványok bemutatását, amelyek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára állományában. Ezen a héten Szomor község múltjába engedünk betekintést dr. Schöninger Róbert jóvoltából.

A szerző egy hiánypótló kiadvánnyal örvendeztette meg Szomor település német nemzetiségű közösségét, mivel az itteni németség betelepüléséről és a község német jellegének kialakulásáról eddig nem készültek széleskörű kutatások. Saját családtörténetének felkutatása során tűnt fel neki, hogy Szomor esetében is érdemes volna a német nyelvű ősök bejövetelét, életét és foglalkozását feltárni. A szerző nagyszülei történetein nőtt fel, akik 1945-ben a háború után Budapestről Békésre költöztek, viszont az ő felmenőik a Pest megyei Szomor lakói voltak és még magyarul sem tudtak.

A Schöninger, magyarosítva Somlai, család felkutatását eredetileg nagybátyjával tervezte véghezvinni, de az ő korai halála végül meghiúsította, hogy együtt jussanak el Szomorra. A kutatást így egymaga végezte, mely során olyan nem várt információk kerültek felszínre, amelyek nyomán újabb és újabb kérdések merültek fel. A megválaszolásuk tisztázott ellentmondásokat, de egyben túlmutattak a család mindennapjainak történetén, mert a község egészét érintették. Az olvasó a könyvből megtudhatja, hogyan élték a mindennapjaikat elődeik, miként alakultak a családi kapcsolatok, a német közösség kulturális hagyományait hogyan örökítették tovább generációról generációra és az idők során milyen változások következtek be. 

A könyv egyfajta időutazás Szomor múltjába, mely 1759-ben kezdődik. A kutatás elsődleges forrásanyaga a szomori és a bajnai anyakönyvek voltak. Ezeket feldolgozva a betelepült családokról egyesével olvashatunk. A családokon kívül a település gazdasági, oktatási és közellátási fejlődésének lépéseit is nyomon követhetjük egészen a második világháborúig. Az alapos és körültekintő munkát az is bizonyítja, hogy a családokról fellelhető adatok közé még az adott család állatállománya, az épületek és lakók száma is gondosan fel lett jegyezve.

Ajánljuk ezt a kiadványt elsősorban minden szomori kötődésű olvasónak, hiszen egy gazdag történetet sikerült napvilágra hozni róluk, és történelmük alaposabb megismerése céljából elmaradhatatlan ez a könyv a polcaikról.

Dr. Schöninger Róbert: Bepillantás a szomori németség történetébe
Szomor: Német Nemzetiségi Önkormányzat Szomor, 2024
220 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu