Mikonya József: Tarjáni krónika

A héten egy magyarországi német település, Tarján történetéről készült krónikát ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyet a község híres szülötte, Mikonya József jegyzett le.

Mikonya József magyarországi német író 1928 márciusában született Tarjánban. Az általános iskola elvégzése után huszonkét éven át dolgozott bányászként, majd tizenhárom éven keresztül kohómunkásként Tatabányán. Ez idő alatt folyamatosan jelentek meg versei és novellái a Neue Zeitung magyarországi német hetilapban, valamint az Unsere Post németországi sváb magazinban. Főműve, a Krähen auf dem Essigbaum (Varjak az ecetfán) 1994-ben jelent meg a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége gondozásában. 2006-ban írói munkásságáért a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által odaítélt legrangosabb elismerésben részesült, a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt vehette át. Ugyanebben az évben, 78 éves korában szülőföldjén hunyt el. Jelen kötet először 1992-ben jelent meg, az itt ajánlott kiadvány egy újranyomtatás, melyet 2018-ban, az író születésének 90. évfordulójára készítettek.

Mikonya József általában az anyanyelvén, tarjáni sváb dialektusban jegyezte le műveit, de az itt ajánlott krónika kivételesen magyarul íródott. Elbeszélői stílusára mindig is jellemző volt, hogy nem szépíti meg az általa látottakat, tapasztaltakat, mindent a maga valójában, hitelesen közölt. A krónika készítése során értelemszerűen olyan időkről is írt, amikor még nem élt. Ilyenkor az objektív történetmesélésre törekedett. Bemutatja a község földrajzi elhelyezkedését és azt, hogy a Kárpát-medence kicsinyített mását véli felfedezni szülőföldjében, ha egy magaslatról letekint rá. Majd egy történelmi gyorstalpaló következik, melyben a népesség összetételének alakulását, a betelepítések következményeit, a világháborúk közösségre gyakorolt hatásait, valamint Tarján intézményeinek, úgy mint a katolikus és a református egyház, az elemi iskola, vagy éppen az orvosi ellátás, kialakulását vizsgálja. Különböző levéltári iratok és régészeti füzetek segítségével próbált a település nevének eredete után kutatni, illetve a földrajzi fekvése miatt a stratégiai felhasználásáról következtetéseket levonni. Tarján ugyanis egy hegykoszorúval körbevett, tavakban, legelőkben gazdag medencében fekszik, ami kiválóan alkalmas állattartásra és védelmet is biztosít. A történelmi időktől eljutunk egészen az 1990-es évekig, amikor egyfajta visszatekintésként az író is számba veszi, hogy amióta ő is részese a krónikának, mennyi változás ment végbe, mind a falu arculatában, a technológiában és magukban az emberekben is. Más mentalitás jellemzi már a mai kor emberét, egy felgyorsultabb világról beszél már az 1990-es években is, és időközben még anyanyelvet is váltottak az itt lakók.

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik helytörténeti kiadványok segítségével bővítenék meglévő tudásukat a magyarországi német településekről és emberekről.

Mikonya József: Tarjáni krónika. Tarján község a történelem tükrében
Szerk.: Sándor B. György
Kiadó: Tarján Községért Baráti Kör, 2018
248 oldal
Nyelv: magyar, német nyelvű kivonattal

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu