Dorothea Steinlechner-Oberläuter: Mein Donauschwabien

Egy családtörténeti barangolásra invitáljuk olvasóinkat eheti könyvajánlónkkal: Egy osztrák írónő göngyölíti fel családja eredetét.

Dorothea Steinlechner-Oberläuter Salzburgban született 1959-ben. Pszichológiát hallgatott a salzburgi és a bécsi egyetemeken, ma iskolapszichológusként, valamint gyermek- és ifjúsági pszichoterapeutaként dolgozik szülővárosában. Ezidáig számos pszichológiai témában írt könyve jelent már meg, mégis az itt ajánlott műben történelmi mélységekben kutat. 

A szerzőnő egy utazásra invitálja olvasóit, mely során családjának történetét ismerhetjük meg, végigkísérhetjük őt a múltban tett barangolásán. Az utazás által az európai történelem egy olyan szeletébe is betekintést nyerhetünk, ami talán kevésbé ismert. Történeteinek középpontjában a Duna-menti svábok állnak, akik Pannóniába, Európa délkeleti részére vándoroltak és telepedtek le, majd akiket később onnan elüldöztek. Éppen ezért szól ez a könyv többek között a hazáról, annak szeretetéről, a veszteségekről, keresésről és megtalálásról. 

A kaland megkezdésére az írónőt talán pszichológus mivolta is inspirálta, hogy a transzgenerációs traumák mentén és egyfajta nyomozó-időutazó szerepében feltárja a családjával történteket. Amit a szüleink és nagyszüleink gyermekkorunkban mesélnek nekünk, az sokszor érthetetlen és kusza információhalmazként marad meg a gyermekfejben, és felnőttként rajtunk áll már, hogy ezekből a kirakós darabokból össze tudjuk-e tenni a történéseket egy egésszé, vagy hagyjuk és nem engedünk a kihívásnak.

Az írónő az éveken át tartó kutatás eredményeként nemcsak családjának sorsát ismerhette meg és vethette papírra, hanem sok más sorstárs életébe is bepillanthatott. Ő már ahhoz a generációhoz tartozik, amelynek tagjai személyesen nem élték át a svábok hányattatásait, de a szülők és a nagyszülők igen, ezért emlékek és emlékezők sokaságában nőttek fel és hordozzák magukkal a traumákat.

Dorothea Steinlechner-Oberläuter végigjárta őseinek útját Jugoszláviától egészen Ausztriáig, több száz év történéseivel konfrontálódott, így az utazása során közelebb került elhunyt rokonaihoz és a megértéshez.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik családtörténetük mélyebb feltárásán dolgoznak, és a megismerés-elfogadás-elengedés útján járnak. 

Dorothea Steinlechner-Oberläuter: Mein Donauschwabien. Wie ich nicht aufhören konnte, über meine Herkunft nachzudenken (Duna-menti Svábországom. Ahogy nem tudtam megállni, hogy ne a származásomon gondolkodjak)
Salzburg, Wien: Edition Tandem, 2020
297 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu