Soroksári viseletek

Egy a soroksári viseletekről készült fényképes albumot ajánlunk olvasásra, böngészésre, melyet a Soroksári Grassalkovich Kör Egyesület megalakulásának 25. évfordulója alkalmából állítottak össze.

Bármekkora közösségről legyen szó, az öltözködése és a népviselete mindenképpen figyelmet érdemel. Az egykori mindennapok, a lakóhely, az életkörülmények megismerése mellett a ruházkodásra vonatkozó információk nélkülözhetetlenek egy népcsoport múltjának feltárásához. 

A kiadvány a XIX. század végén és a XX. század elején hordott ruházatot hivatott bemutatni a gyermekkortól egészen az idős korig. A képek részben a helyi lakosok gyűjteményeiből származnak, részben a Soroksári Sváb Tájházban készültek, de megtalálhatók a Grassalkovich Kör tulajdonában lévő felvételek is.

Az album felvezető szövegében olvashatunk az öltözékek anyagáról, elkészítéséről, díszítéséről és a maradék anyagok felhasználásáról. Részletes leírást kapunk a hétköznapi és az ünnepi viselet felépítéséről, férfiak, nők és gyerekek évszakokhoz és időjáráshoz igazodó változatos öltözékeiről. Olvashatunk továbbá dr. Krébl József Soroksár történetéről, néprajzáról, gazdasági életéről szóló feljegyzéseiből egy részletet. Krébl József (1889-1943) községi állatorvos lévén a falut járva ismerkedett meg annak lakosaival, jelenével és múltjával. Hivatása mellett behatóan tanulmányozta az itt élők szellemi és tárgyi értékeit, elhivatott volt a soroksári hagyományok megőrzése iránt. Az ő feljegyzései és a szerkesztők által közölt leírás teszi teljessé és egészíti ki a régi fényképek nyújtotta dokumentációt. 

Ezen ismeretterjesztő kiadványt ajánljuk minden érdeklődőnek, elsősorban azonban pedagógusoknak, a hon- és népismeret órák kiegészítéséhez és színesebbé tételéhez. 

Soroksári viseletek. Soroksári füzetek 7. szám
Budapest : Soroksári Grassalkovich Kör Egyesület, 2021
140 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu