Scholtz Róbert Gergely: Rátkai füzetek. 1. Ősz

A héten Rátkára kalauzoljuk el olvasóinkat, ezen kiadvány segítségével az őszi faluval ismerkedhetünk meg.

Rátkai füzeteket eredetileg egy sorozatnak szánták, melynek itt bemutatott első része 2016 folyamán meg is jelent, de a továbbiak megírása még várat magára. A kiadványokkal a szerző azt a célt tűzte ki, hogy évszakokra lebontva ízelítőt adjon a helyi németek életmódjából, hagyományaiból és ünnepeiből.

A sorozat első része az őszi évszakkal foglalkozik. A szerző a fejezeteket a tárgyalt időszak három hónapjának különböző szentjeinek bemutatásával vezeti be, melyeket archív és mai felvételek tesznek még színesebbé. Majd a kapcsolódó szokásokat és hagyományokat ismerteti a kiadvány. Minden oldalon megtudhatunk valami érdekességet is a Tudod-e? rubrikában, valamint különböző feladatok segítségével ellenőrizhetjük a tudásunkat, vagy akár kézügyességünket is próbára tehetjük.

A kiadvány egyben oktatási segédanyagként is szolgálhat a nemzetiségi népismeret tantárgyhoz, valamint gondolatébresztő is lehet pedagógusok és gyermekek számára egyaránt. Alkalmazható akár projektmunkák alapanyagaként, de egyfajta időutazásként is, hiszen segítségével átélhetjük elődeink mindennapjait.

Ajánljuk tehát ezt a füzetet minden pedagógus és szülő figyelmébe, akik tanulóik, ill. gyermekük identitástudatát játékos módszerekkel szeretnék erősíteni. 

Scholtz Róbert Gergely: Rátkai füzetek. 1. Ősz
Rátka: Zemplén Német Iskolaegylet, 2016
32 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu