Roswitha Riebe-Beicht: Donauwellen. Kulinarische Reise vom Schwarzwald zum Schwarzen Meer

A Duna nemcsak fontos kereskedelmi és hajózási útvonal évezredek óta, hanem az országok és kultúrák között zajló cserefolyamatoknak is meghatározó eleme. Összeköt és elhatárol, Európa egyik legjelentősebb folyójaként végigszelve a kontinenst virágzást hagy maga után. A Donauwellen (Duna-hullám) című könyv sütemények receptjeiből áll, melyeket Roswitha Riebe-Beicht gyűjtött össze régi családi receptkönyvekből. Azért ezt a címet adta munkájának, mert felmenői a Duna-menti tájakról származnak.

A könyv ötlete közel harminc évvel ezelőtt született meg. Roswitha Riebe-Beicht nagymamája mindig szorgosan gyűjtötte és írta össze receptjeit egy könyvbe. Amikor 1990-ben a vasfüggöny lebontása után szülővárosában, a németországi Straubingban gyűjtést szerveztek a Romániában élők megsegítésére, akkor fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mama gyűjteményét jó lenne kibővíteni több ország gasztronómiai jellegzetességével és ezeket egy könyvbe rendezve kiadni. Az addig rajztanárként dolgozó Riebe-Beicht kutatómunkába kezdett és meg is jelentette könyvét, először 1993-ban, majd 1996-ban. Az itt bemutatott kiadvány egy 2020-ban kiadott, kibővített verziója a korábbiaknak, melyeket helytörténeti és történelmi adatokkal egészített ki.

A kiadvánnyal egy célja volt: a Duna összekötő funkcióját a különböző országok receptjeivel párhuzamba hozni. Mint ahogy a Duna mentén kereskedelem zajlik, ezáltal kapcsolatok teremtődnek, úgy a főzés és az ételek szeretete is összehozza az embereket, valamint közösséget is teremthet. Tíz ország süteményeit kezdte el vizsgálni a Duna forrásától a torkolatáig. Így a receptek Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária, Moldova és Ukrajna jellegzetes édességeit mutatja be. Külön megemlíti az egyes receptek mellett, hogy az adott ország melyik városából származik a gyűjtés, illetve ha több országban is ismert a sütemény, akkor a különböző elkészítési módjait, változatait is feltüntette. 

Ezt a receptkönyvet édesszájú olvasóinknak ajánljuk, akik nemcsak a hazánkban ismert és készített torták és sütemények rajongói, hanem „belekóstolnának” más országok kultúrájába is.

Roswitha Riebe-Beicht: Donauwellen. Kulinarische Reise vom Schwarzwald zum Schwarzen Meer (Duna-hullám. Gasztronómiai utazás a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig)
Bonn : Arachne Verlag, 2020
126 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu