Genuss kennt keine Grenzen

A könyv borítója

Az összetartó faluközösségek a helyi közösségi élethez való aktív hozzájárulásukkal a magyarországi német népcsoport egészét nézve is kulcsszerepet játszanak a nemzetiség folyamatos, országos szintű fennmaradásában. A különféle tánc- és kultúrcsoportok, baráti körök és egyesületek a hagyományápolásban, az identitásőrzés szempontjából nélkülözhetetlen tényezők. Jó példája egy ilyen összetartó sváb faluközösségnek a tarjáni, melyről a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat közönsége 2017 decemberében is megbizonyosodhatott. A tarjáni magyarországi német közösségi- és kultúrélet fontos alkotóeleme a németországi Hessen tartománybeli Staufenberggel való testvértelepülési kapcsolat is. Hogy eddig mennyire gyümölcsöző volt ez, azt az is jól bizonyítja, hogy megkötésének 2020-ban volt a harminc éves jubileuma.

 

 

 

 

 

Ez a több szempontból is igen különleges gasztronómiai kiadvány ezen évforduló kapcsán került kiadásra a staufenbergi Freundeskreis Tarjan e.V. (Tarjáni Baráti Kör Egyesület) jóvoltából. A staufenbergiek és a tarjániak receptjeit tartalmazó kétnyelvű szakácskönyvvel a készítők szándéka az volt, hogy egyben a mindennapjaik gasztronómiai sokszínűségét is reprezentálják. A 96 oldalas könyvben huszonnyolc főétel és tizenhárom ízletes desszert receptje kapott helyet. A legtöbbet könnyű elkészíteni, illetve az alapanyagok beszerzése sem okozhat nehézséget. A recepteket pedig olyan helyi közösségek, mint a Tarianer Tanzgruppe (Tarjáni Tánccsoport), a Freundeskreis Tarjan e.V., illetve a két településen élő vállalkozó kedvű magánszemélyek bocsátották a kiadvány készítőinek rendelkezésére. A könyv igen igényesen szerkesztett. A bal oldalon mindig a receptek összetevői, illetve az ételek elkészítésének kétnyelvű leírásai kaptak helyet. A jobb oldalon pedig az adott ételről készült, szinte művészi fotó, illetve a receptet szolgáltató neve és portréja ösztönzi az olvasót a finomságok elkészítésére. Az ételekre jellemző az is, hogy azok mindennapjaink étkezési szokásait tükrözik. A szakácskönyv ily módon nemcsak országokat és embereket, hanem hagyományos és mindennapi, illetve modern ételeket is „egyesít”. Így találhatunk benne olyan magyarországi német ételeket, mint Uttó Ilona vértestolnai szülői házából Tarjánba „magával hozott” tojásos knédlijét, Gröschl Nándor tarjáni sváb töltött káposztáját, vagy olyan különlegességeket is, mint Nico Humburg hesseni Currywurst-ja (curry-s kolbász). A receptes könyvet „népszerű közösségi szakácskönyvként” is definiálhatnánk, hiszen a magyar lángos mellett hesseni pizzafélék, a bográcsgulyás vagy éppen az almás palacsinta is helyet kaptak. Ezek az ételek a rájuk jellemző könnyű elkészíthetőségükkel családi vagy nagyobb közösségi összejövetelek alkalmával jó okot adhatnak a kellemes együttlétekhez.

A szakácskönyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnek jókat enni, illetve a magyarországi német Tarján és a németországi Staufenberg tradicionális és modern, ismert és újszerű ételeivel szeretnének megismerkedni vagy azokat saját maguk elkészíteni.

Genuss kennt keine Grenzen. Rezepte für beste Freunde
Az ételek élvezete nem ismer határokat. Receptek a legjobb barátoknak
Staufenberg : Freundeskreis Tarjan e.V., 2020.
96 o., ill.
Nyelv: német és magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu