Wagner János

A könyv borítója

2020. szeptember 10-én nyílt meg a Magyarországi Németek Házában a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (Verband Ungarndeutscher Autoren und Künstler) által összeállított Kontakte – Kontraste elnevezésű kiállítás a VUdAK  és a Magyarországi Német Információs és Kulturális Központ és Könyvtár (Zentrum) közös szervezésében. Hasonlóan a Zentrum rendezvényeinek változatosságához, a Magyarországi Németek Könyvtárának állománya is széles spektrumot ölel fel, törekedve a minél szélesebb olvasóközönség kiszolgálására. Így találhatóak itt például olyan könyvek is, melyek a magyarországi német származású képzőművészeket, illetve azok alkotásait ismertetik meg az olvasókkal. A kiadványok között megtalálhatóak életrajzok, kiállítási katalógusok és művészportrék is. Természetesen a VUdAK kiadványai sem hiányoznak a gyűjteményből.

 

 

 

 

Wagner János szintén szerepelt a Kontakte – Kontraste kiállítói között. Ez a könyv pedig róla szól, ami már a kiadvány borítója alapján is kiderül. A festő és grafikusművész azon túl, hogy tagja a VUdAK-nak, a képzőművészeti szekció elnöke is volt 1995 és 2005 között. Így nem meglepő, hogy a szövetség a kiadvány megjelenését is szponzorálta. A könyv segítségével elsősorban Wagner művészi életművével ismerkedhetünk meg, hiszen az mintegy művészeti albumként elsősorban 1962-től a 2020-as évig megalkotott műveit mutatja be nekünk. A bevezető szöveget Wehner Tibor művészettörténész írta, melyben az életmű taglalása mellett a művész magánéletéről is szó esik. Wagner édesapja bánáti sváb származásúként a trianoni békeszerződés következtében az akkor Romániához tartozó Bánátból Budapestre menekült. Bár ő is tanult művész volt, családját rajzoktatásból volt kénytelen eltartani. Fia, János 1936-ban született meg Budapesten, 1952-től 1956-ig a budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban tanult, majd 1956 és 1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt. Ezt követően bontakoztathatta ki művészi tehetségét. Kezdetben valóságos motívumok ábrázolására, figuratív emberi alakok megjelenítésére törekedett. Műveivel többek közt azzal is kísérletezett, hogy kilépve a kétdimenzionális térből a harmadik dimenziót is meghódítsa. Legszebb alkotásának az 1967-ben megszületett lányát tartja, aki 1988-ban egy egyetemi kirándulás során tragikus módon a Tiszába fulladt. A tragédia Wagner János művészi tevékenységébe is fordulatot hozott. 1988 óta már nem fest többé figurális képeket, inkább az absztrakt kompozíciók, a megfoghatatlan felé irányul művészete. Wagner alkotótevékenysége több mint ötven évet ölel fel. A könyvben látható 2020-ban készült alkotások pedig jól bizonyítják, hogy a nyolcvanadik életévén túl levő művész a mai napig az alkotó művészeti tevékenységnek szenteli magát.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akiket érdekel Wagner János festő- és grafikusművészi életműve. Egy olyan munkásságról van szó, mely nagyban hozzájárult a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége tevékenységéhez is.

Wehner Tibor: Wagner János
Budapest : Körmendi Kiadó, 2020.
207. o.,ill.
Nyelv: magyar, angol és német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu